Kolumne

Odlazak sudije Kitića

Nova godina je počela tužnom vijesti za pravosuđe Bosne i Hercegovine! Sa posljednjim časovima 2014. napustio nas je zauvijek sudija Ljubo Kitić.

Otišao je tiho i neprimijetno, onako kako je živio. Nije bilo lijeka za podmuklu bolest sa kojom se cijelu godinu hrabro borio.

Sud BiH je ostao bez iskusnog sudije, časnog kolege i dobrog čovjeka. Bio je pošten, iskren i predan profesiji. Krasila ga je odanost pravdi, zakonu i profesionalnim principima. Na njegovu principijelnu podršku smo uvijek mogli računati jer smo znali da na njega nikakvi autoriteti nisu mogli uticati. Zbog toga sam mu mnogo puta odao priznanje.

Bolest je bila jedina bitka koju sudija Kitić nije dobio. Sve što je u životu započeo, uspješno je privodio kraju. Nije bilo izazova koji nije savladao. Svemu je prilazio predano, smišljeno i sa punom snagom. Takav entuzijazam se rijetko sreće. Fascinirali su ga izazovi u kojima mi, njegovi prijatelji, često nismo vidjeli smisao i svrhu. Shvatali smo to tek kada nas je vodio da vidimo njegov ostvareni san.

Mala kućica sa maslinom i smokvom i divljim narom po okolnim zaraslim kućištima u jednom pitomom trebinjskom seocetu bilo je posljednje djelo neimara Ljube Kitića. Tu smo posljednji put zajedno pili domaći vranac i maštali o bašti i malom mediteranskom voćnjaku u koji ćemo bježati iz sarajevskog ljetnjeg pakla i zimskog sivila. Bio je to naš zajednički san. Ljubi se nije dalo da dosanja svoj veliki san.

Kad me putevi gospodnji budu vodili kraj sela Drenjani, svratiću da sa Ljubom sjednem pod smokvu koju je zasadio i da odsanjamo još koji san. I da mu kažem da živi sa nama. Dok ispisujem ove redove, Zoran i Staniša putuju za Surčin da se poklone sjenima dragog kolege. Minka, Biljana, Davor i ja im dugujemo neizmjernu zahvalnost što i na taj način pokazuju šta nam je Ljubo značio.

Autor Branko Perić je sudija Suda BiH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije