Kolumne

Pružamo vam ruku pomoći na putu ka EU

Ideja mirnog ujedinjenja Evrope nikada nije bila nešto što treba uzeti zdravo za gotovo. Možda na prvi pogled izgleda očito; no ipak, uvijek su postojale mnoge prepreke na putu. Ali danas, uz uključenost zemalja zapadnog Balkana u procesu ujedinjenja, kraj ovog dugog putovanja je bliži nego što je bio ikada prije. Izvještaji Evropske komisije pokazuju da, iz godine u godinu, vaše zemlje su sve bliže članstvu u EU. A to je dobra vijest. Gledajući kartu, jasno je da je bez vas Evropa nepotpuna. Nije moguće u potpunosti razumjeti evropsku istoriju bez poznavanja bogate istorije vašeg regiona.

Evropska unija je osnovana kao mirovni projekt i u toj ambiciji je uspjela. Ipak, van granica Unije istorija je nastavila svojim tokom. Ali vi takođe zaslužujete život u miru, stabilnosti i sigurnosti koji simbolizuje Unija. EU je više od grupe zemalja  koje skupa rade na pitanjima od zajedničkog interesa; to je zajednica država i građana koji su odlučili da podijele svoju sudbinu i zajedno  se suoče sa budućnošću.

Evropsko ujedinjenje nije samo o pretvaranju idealnog u stvarnost. Ono nudi opipljive političke, ekonomske i sigurnosne prednosti bazirane na solidarnosti i jedinstvu članova Unije. Zona mira, stabilnosti i prosperiteta nije isprazan koncept; to je pravi program za evropski projekat i spoljne izazove sa kojima se Evropa suočava, a naročito to potvrđuje trenutna migrantska kriza. Oni takođe pokazuju nužnost biti u stanju ponuditi efikasnije i suvislije odgovore. Važnost zemalja zapadnog Balkana za Uniju u ovom kontekstu je od ključnog značaja, s obzirom na to da je vaš region geografski - iako još ne politički - unutar Evropske unije. Cijenimo pozitivnu ulogu i zalaganje zemalja pogođenih izbjegličkom krizom koju nisu izazvale.

Kao što je prije mnogo godina obećano u Solunu, vrata Unije su za vas otvorena, i to se neće promijeniti. Tempo procesa pridruživanja zavisi od vašeg individualnog uspjeha. Želimo da prema svim kandidatskim zemljama budu korištena ista mjerila i mi ćemo se uvijek protiviti postavljanju dodatnih uslova ili nastojanjima da se uspori vaš pristupni proces. Ali to s druge strane isto  znači da se pravila koja se tiču proširenja ne trebaju olabaviti. U cilju pridruživanja Uniji, neophodne reforme moraju biti sprovedene u oblasti vladavine prava, temeljnih prava i ekonomskog upravljanja - koje su  bile za nas ključne, kao što su danas za vas.  Zajedničke vrijednosti slobode, demokratije i ljudskih prava i dalje su od ključnog značaja. Zadatak za obje strane je osigurati da proces pridruživanja ostane vjerodostojan, da sarađujemo i tražimo zajedničke pristupe.

Napredak koji ste do sada postigli u izgradnji dobrosusjedskih odnosa je zadivljujući. Ovi odnosi neće izgubiti na važnosti čak i nakon vašeg pridruživanja Evropskoj uniji. Dobri susjedski odnosi su temelj svake zajednice. To takođe važi u srednjoj Evropi: naše četiri zemlje Višegradske grupe - Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka - nisu ujedinjene zajedničkim jezikom, ali dijelimo zajedničko istorijsko iskustvo iz druge polovine 20. vijeka i znamo da ima smisla sarađivati.

Naše zemlje se nalaze u neposrednoj blizini regije zapadnog Balkana. Zbog toga pomno pratimo vaš napredak na putu ka evropskoj porodici sa snažnim uvjerenjem da je ovo u  najboljem interesu zapadnog Balkana, kao i EU.       Istina je da priprema za članstvo traje neko vrijeme. Našim zemljama su takođe trebale godine da postanu punopravne članice. Međutim, to nije bilo izgubljeno vrijeme. Godine su bile ispunjene važnim i neophodnim radom. Zahvaljujući ovom iskustvu shvatamo važnost podrške zemalja koje su već u Uniji. Pružamo vam našu ruku pomoći i iskustvo na putu koji je još uvijek ispred vas, ali ipak je na vama da napravite prvi korak. Zadovoljstvo nam je što vas možemo ponovo uvjeriti da smo i dalje vaše pristalice i nepokolebljivi zagovornici.

To se odnosi i na trenutnu migrantsku i izbjegličku krizu. Zemlje Višegradske grupe su snažno pozivale na posvećivanje posebne pažnje tranzitnom pravcu preko zapadnog Balkana, kao i potrebi za zajedničkom evropskom akcijom od samog početka migranske krize. Kako višegradska, tako i bilateralna pomoć je pružena nekim od najizloženijih zemalja zapadnog Balkana.

Uvjeravamo vas da izazovi sa kojima se EU trenutno suočava, a posebno migrantska i izbjeglička kriza, neće kod nas prouzrokovati oklijevanje u vezi podrške daljem proširenju EU. Ovaj proces podliježe jasnim pravilima i njegovo povezivanje s migranstkom krizom bi moglo ugroziti njegovu budućnost, kao i budućnost evropske ideje. Vjerujemo da će sve strane imati koristi od pridruživanja zemalja zapadnog Balkana Uniji, a mi ćemo nastojati da osiguramo da postupci Unije budu time vođeni.

*Autori teksta su: Lubomír Zaorálek, ministar spoljnih poslova Republike Češke, Grzegorz Schetyna, ministar spoljnih poslova Republike Poljske

Péter Szijjártó, ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske, Miroslav Lajčák, potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih i evropskih poslova Republike Slovačke

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije