Kolumne

Rat između ombudsmana i vlasti

Punih pet meseci senka mlađeg brata nadvija se nad premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem. Vrapci već znaju da je 28. septembra lane u vreme održavanja "Parade ponosa" u strogom centru Beograda Žandarmerija pretukla Andreja Vučića i Predraga Malog, brata aktuelnog gradonačelnika Beograda.

Njih su dvojica bila u društvu dvojice pripadnika elitne vojne jedinice "Korba", koja po specijalnim ovlašćenjima obezbeđuje najviše vojne, ali povremeno i državne funkcionere. Navodno su odbili da se legitimišu, a kada su žandarmi, koji su obezbeđivali učesnike "Prajda", insistirali na tome, napali su ih. Iz tog se izrodila grdna frka kad se pojavila dodatna žandarmerija, a posebno kada je jednom od pripadnika "Kobri" ispao pištolj "glok" sa metkom u cevi. Snimak krvavog Andreja Vučića otišao je u svet, tim pre što je to bio jedini incident tokom "Prajda".

Pripadnici odreda niške žandarmerije, koji su učestvovali u incidentu, hitno su suspendovani zbog prekomerne upotrebe sile, a protiv njih je podneta i krivična prijava. Snimak koji je na licu mesta napravila ekipa Televizije N1, prilično je pomogao u tome, a stvarne dokaze kriju snimci sa bezbednosnih kamera dve okolne banke.

Paralelno sa pretkrivičnim postupkom kontrolu je pokrenuo i zaštitnik građana Saša Janković, koji se priključio prijavi protiv žandarma, ali namerava da rasvetli i ulogu vojnih službenika u jednom strogo civilnom poslu, a još više ulogu Vojnobezbednosne agencije, koja je u ovom i još jednom zanimljivom slučaju poznatom kao "špijuniranje u Kraun plazi", pretekla policiju u istrazi. I, kako se ispostavlja, neovlašćeno uzimala dokazni materijal. Na primer, snimke kamera one dve banke. Kao i kameru iz onog hotela.

Bilo kako bilo, priča o premijerovom mlađem bratu davno je prevazišla povod i pretvorila se u pravi mali rat između ombudsmana i vlasti, ali o tome nešto kasnije. Najintrigantnije pitanje koje je već mesecima u fokusu javnosti jeste u kojem svojstvu su "Kobre" pravile društvo Vučiću mlađem i Malom? Ministarstvo odbrane i VBA odbijaju da odgovore na to pitanje, kao što odbijaju da odgovore na još niz interesantnih pitanja i Jankoviću dostave dokumentaciju kako bi okončao zakonom i Ustavom utvrđenu obavezu kontrole rada MO i VBA.

Tokom 150 dana nejasnoća u javnost su plasirane različite verzije, počev od toga da su se četvorica muškaraca (Andrej Vučić, Predrag Mali i pripadnici "Kobri" S.S. i S.J.) neformalno družila, pa do najnovije za koju je zaslužan ministar odbrane Bratislav Gašić lično. Kako je kazao u parlamentu, brat premijera Vučića imao je vojno obezbeđenje, jer je sa predsednikom Vlade trebalo da ide na porodični ručak kod roditelja!

"Što je greh što su se našli na ulici", pita ministar, uz dodatno objašnjenje da je lično potpisao odluku da pripadnici specijalne vojne jedinice "Kobre" štite predsednika Vlade Aleksandra Vučića.

E, sad, iako nije baš u skladu sa zakonom i bezbednosnim pravilima, to da 'Kobre' obezbeđuju premijera nije neka novina; obezbeđivali su i ranije funkcionere koji su bili na meti raznih kriminalnih grupa, a nisu imali poverenja u policiju. Osim što su čuvali ministre/ministarke i predsednika, primerice, 'Kobre' su štitile i njihovu decu zbog mogućih otmica i ucena. Nesumnjivo da je odluka o dodeli 'Kobri' premijeru rukovođena tim istim razlozima, tim pre što su pripadnici ove jedinice najobučeniji za te zadatke. A kako kaže premijer, veruje im i tako je najjeftinije.

Za braću, međutim, "Kobre" nisu i ne mogu biti nadležne, posebno kad braća ne žive u istom domaćinstvu kao što je to slučaj sa A. Vučićem i A. Vučićem.

U međuvremenu - između verzije o neformalnom druženju i one o obezbeđivanju, procurila je i jedna za laike najzamršenija: S.S. i S.J. su bili prethodnica prethodnice obezbeđenja premijera, ma šta to značilo. Kao i vest da obaveštajci VBA, iako nisu ovlašćeni da sprovode istrage o incidentima u koje su umešana civilna lica, to rade.

Zbog odbijanja MO i VBA da sarađuju u ovom slučaju, zaštitnik je odustao i odranije zakazane sistematske kontrole u kojoj je trebalo da rasvetli saznanja o tzv. nezakonitom prikupljanju podataka. U javnosti je to, čini se ispravno, prevedno kao nezakonito prisluškivanje političkih lidera opozicije i sindikalaca, ali o čemu je stvarno reč neće se znati sve dok sveobuhvatna kontrola ne bude sprovedena.

Zbog insisitiranja na rasvetljavanju uloge dvojice "Kobri", ali i VBA, Janković se našao ne na vetrometini, već usred unakrsne vatre, a najviše verbalnih projektila na njega je ispalio ministar Gašić. Poslednjih dana se umešao i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kao podrška ministru vojnom; nepotrebna, pošto MUP i Bezbednosno-informativna agencija dobro sarađuju sa zaštitnikom. U sukob se umešao i parlament, odnosno predsednik skupštinskog Odbora za bezbednost Momir Stojanović i zakazao javnu sednicu tog tela na kojoj će se razmatrati slučaj “Andrej Vučić". U vreme nastajanja ovog teksta sednica je bila u toku, ali se još ne znaju njeni zaključci. Indikativna je, međutim, Stojanovićeva tvrdnja da su MO i VBA dostavili svu dokumentaciju Odboru. Navodno, istu onu koju ne daju ombudsmanu, a uz to Janković nije ni pozvan na sednicu, iako je on i otvorio čitavu priču. A sednica je javna. Plus, parlement je jedini koji sudi o radu ombudsmana, postavlja ga i razrešava.

Šta se sve zaista događalo, posebno sa prekoračenjem ovlašćenja VBA, znaće se kada Ministarstvo i ta agencija odgovore na brojna ombudsmanova pitanja. (Zainteresovani ih mogu naći na sajtu www.ombudsman.rs, kao i kompletnu prepisku, ali i zakonski osnov kontrole). Ako odgovore. I kada bude okončana istraga. Do tada se javnost može zabavljati kvizom u kojem je glavno pitanje znaju li najviši funkcioneri Srbije šta koja grana vlasti radi i za šta su sami nadležni, a za šta nezavisne institucije? Ako je suditi po ponašanju Gašića, Stefanovića i Stojanovića, nemaju pojma. Nije previše bitno čak ni to što se ne libe ličnih uvreda, pa i opasnih insinuacija i optužbi tipa da ombudsman podriva bezbednosni sistem; u ovom trenutku, a posebno dugoročno, najvažnije je to što ne poznaju zakone koje treba da sprovode i štite i Ustav nad kojim su se zakleli da će svoj posao raditi valjano. Oni, naprosto, ne znaju da zaštitnik građana i postoji da bi štitio građane od bahate vlasti i kontrolisao rad svih organa vlasti, civilnih i vojnih. I ukoliko to ne radi i sistematski i povodom incidenata - sam krši zakone države Srbije i njen Ustav. Kao što ih krše oni koji ga ometaju.

Da je dara prevršila meru u slučaju "Andrej Vučić", pre nekoliko dana pokazao je i sam premijer, tvrdnjom da je ombudsman morao da dobije dokumenta o incidentu i "ako je tačno da Janković nije dobio dokumenta, da je neko kriv za to". Doduše, i on se sakrio iza tužilaštva koje sprovodi istragu i suda koji treba da da konačnu reč. "Kakav god da bude sud suda, ja ću to apsolutno prihvatiti… Osudiću i reći: 'Svoga brata volim najviše na svetu, ali izgleda da si ti kriv Andrej... Zakoni su jači i od tebe i od mene, od svakog drugog u ovoj zemlji, ali nadam se i od zaštitnika građana'."

Priča, dakle, još nema kraj. Nastavljaju je i građani, koji su, ako je suditi po komentarima koji se objavljuju na medijskim portalima, na strani ombudsmana. Čak i pripomažu svojim pitanjima, a jedno od najduhovotijih je: "Da li je i Mali bio pozvan na ručak"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije