Kolumne

SDS i PDP opet zajedno

SDS i PDP su čvrsto odlučili, kažu lideri Mladen Bosić i Mladen Ivanić, da na narednim opštim izborima imaju zajedničke kandidate za pojedinačne funkcije, predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH.

Ovaj stav nije ništa novo u odnosima ove dvije političke stranke, ali okolnosti u kojima sklapaju novi aranžman poprilično je promijenjen u odnosu na 2010. godinu, kada su zajedno sa radikalima Milanka Mihajlice formirali koaliciju "Zajedno za Srpsku".

Samo da podsjetim da je Mihajlica onaj čudni lik koji je histeričnim političkim nastupima prvo rastjerao sve iz stranke, a kasnije i birače, tako da je gotovo izbrisan sa političke scene nakon tih izbora. I danas se ponekad zna pojaviti s vremna na vrijeme, doduše, sve rjeđe, u medijima prokomentariše nešto u stilu kako je život težak, svaki dan teži i opet nestane.

Nije teško primijetiti da upravo "Mihajličin sindrom" danas prati stranku Mladena Ivanića. Što su više agresivniji i histeričniji u javnim nastupima, to im rejting kod glasača više opada. Prema posljednjim prezentovanim istraživanjima, danas da se održe izbori veliko je pitanje da li bi PDP uopšte mogao preći izborni prag.

Nastave li istom strategijom i tempom do izbora ih neće ni biti na političkoj sceni. U stvari, ostaće Mladen sa nekoliko svojih potpredsjednika, dok na terenu neće imati kome da se obrati.

Kako u SDS-u znaju dobro sabirati i oduzimati, vjerovatno su u svoj izborni kalkulator ubacili rejting PDP-a, koji će i biti ključan za izbor kandidata koje bi podržale obje stranke.

Tačnije, odluka će biti samo na SDS-u da predloži svoja dva kandidata koja će podržati i PDP, a zauzvrat Mladen Ivanić može dobiti garanciju da će biti ponovo izabran za delegata u Domu naroda BiH.

Njemu je to fina penzija, povremeno ode u Sarajevo, vidi se sa starim društvom, vrti se oko politike, ne zabrinjava se pretjerano oko nje, ali uvijek može medijima reći koje zapažanje, mišljenje, savjet i tako nešto. Tek toliko da bude. Slično kao i do sada.

Lično za njega, to je odlična pozicija, samo bi, vjerovatno, imao problema u svom okruženju, jer u toj priči nema njegovih najvjernijih saradnika Brane Borenovića, Igora Crnatka i Zorana Đerića. Veliko je pitanje da li i jedan od njih može samostalno na listi izgurati neki mandat u RS ili u BiH.

Sa druge strane, šta SDS danas može dobiti sa PDP-om kada im ovako samostalnim sasvim solidno ide?

Zašto bi otvarali unutarstranačke rasprave da li im je potrebno da Ivanić ponovo bude kandidat za člana Predsjedništva BiH, kao i 2010. godine kada je izgubio od Nebojše Radmanovića, pa je kasnije sedmicama pravio scene kako je, navodno, teško pokraden u Krupi na Vrbasu, kao da je to biračko mjesto uopšte moglo uticati na konačan rezultat. Čista predstava za javnost.

U SDS-u danas imaju sasvim dovoljno izraslih kandidata koji se mogu sasvim solidno pofajtati sa bilo kojim kandidatom SNSD-a za Predsjedništvo BiH. Bez obzira na to ko to bio imenom i prezimenom, rezultat će biti krajnje neizvjestan, dok bi sa Ivanićem u startu dali veliku prednost SNSD-u, što bi toj stranci i odgovaralo.

Tačnije, u SDS-u trenutno imaju puno veći neriješeni problem, a to je ko će biti kandidat za predsjednika RS. Koliko se da primijetiti, Mladen Bosić bi izbjegao tu ulogu, ali se otvara niz unutrašnjih animoziteta ko...

Mićo Mićić ima već razrađenju izbornu platformu, Mirka Šarovića bi ovdašnji stranci, koje ne treba ignorisati, radije vidjeli u toj ulozi nego trećina ezdeesovaca.

A tu je i Ognjen Tadić, koji ima daleko najbolji rejting od svih pomenutih, bar kada su birači u pitanju. Poslije Milorada Dodika, Tadić je političar kome se najviše vjeruje, pokazala su posljednja istraživanja. A to nije činjenica koju treba zanemariti.

Što će reći, slijedi nam veoma zanimljiv politički period klasične igre za prijestolje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije