Kolumne

Sekta slobodoljubaca

Javno pozivam sve ljude da osnujemo tajno društvo! Tajno društvo slobodoljubaca.

Neko bi mogao da upita kako tajno kada pozivaš javno? Pa fino. Istorijski sve uspješne ideje su u svom začetku propagirane tajno ili polutajno, ali da ih svi čuju, sa organizacijom koja je bila više ili manje fleksibilna i zabranjena. I sve su imale u svom središtu ideologiju koja je ispunjavala potrebe društvene klase u usponu. I istovremeno bile prognane na margine društva od strane tada vladajuće elite jer su remetile "ustaljeni poredek i mir". I uglavnom su ih elite postepeno, ali prve prihvatale. Tako su počinjali i hrišćanstvo i komunizam. I republika i nacizam.

Ja mislim da u svakom od nas danas raste potreba da živimo dobro, kvalitetno, evropski. To znači da živimo bogato i slobodno. Jer bogatstvo bez slobode je ništa. I sloboda bez bogatstva takođe. Zapravo jedno bez drugog su samo prolazne pojave.

Osnovni kriterijum za ulazak u ovo (neformalno) društvo je da vjerujete da je sloboda najviše civilizacijsko dostignuće i, što je još važnije, da je sloboda preduslov ekonomskog razvoja, a bogatstvo preduslov slobode.

Ova ideja nije nova. Možda najznačajnije djelo Miltona Fridmana nosi naziv "Kapitalizam i sloboda". Međutim, postojeći sistem u BiH i Republici Srpskoj je izgrađen na sasvim drugim osnovama. Na značajnom ograničavanju slobode. Negiraju se političke slobode građana, naroda i entiteta. Negiraju se ekonomske i političke slobode pojedinaca kroz sistem državnih preduzeća i kvaziprivatnih preduzeća tako što se za većinu građana pristupanje istim uslovljava ne kompetencijama, ne rezultatima rada, već lojalnošću sistemu. I ovaj sistem pothranjuje sam sebe, zbog čega je samoodrživ. Sve do jednom.

Bogatstvo bez slobode je ništa. I sloboda bez bogatstva takođe. Zapravo jedno bez drugog su samo prolazne pojave 

Izbori su savršena prilika za demonstraciju kako ovaj sistem funkcioniše. Bez želje da stajem na stranu bilo vlasti, bilo opozicije, jer su u ovoj zemlji svi negdje vlast i svi su (kao i oni koji su prethodili sadašnjim vlastima i opozicionarima) gradili ovaj sistem, možemo konstatovati da su se svi relevantni politički akteri u cijeloj zemlji u demokratskom izbornom procesu (očekivano) služili već viđenim nedemokratskim instrumentima sistema. I kad jedni druge optužuju za ovo ili za ono, više se radi o žali što oni to nisu radili bolje nego o iskrenom zgražavanju što su to drugi radili.

Jer nije sloboda pravo da izađete na izbore. Sloboda je pravo da glasate po svojoj volji, ne brinući da ćete ostati bez posla ako vaš "šef" čuje za koga ste glasali ili ne brinući da ćete ostati bez posla ako vaša partija ne pobijedi ili da će vam se izmaći obećano radno mjesto ako "vaši" ne pobijede. Koliko ljudi u ovoj zemlji zaista može da kaže da glasaju po svojoj volji, simpatijama, programskim usmjerenjima, neopterećeni svim ovim "ako". Neću da licitiram procentima. Nije kulturno. Ali prema mojoj procjeni malo. Zašto? Zato što nisu slobodni. Zato što su siromašni i boje se još većeg siromaštva.

Tom sistemu, koji nas čini siromašnim, pa nas onda tjera da glasamo za njega pod prijetnjom još većeg siromaštva treba stati u kraj. I to moraju učiniti patriote i rodoljubi ove zemlje i nacije jer to za nas neće učiniti niko. Stranci nisu ovdje zbog nas i naših interesa. Ovdje su zbog sebe i svojih interesa. Ako nas oni budu oslobađali, oslobodiće nas kao što su nas oslobodili bankarskog sektora i još koječega.

S obzirom na to da bolje nikad ne dolazi brzo, svjetlo na kraju tunela ka kome treba da se orijentišemo je sloboda. Ekonomska pa svaka druga 

I to moramo učiniti zajedno, bez obzira na to kojoj partiji, naciji, seksualnom opredjeljenju ili religiji pripadali iskrenim zalaganjem za što manje države, a što više domaće privatne privrede. Oni koji se ipak zapošljavaju u javnu upravu moraju da budu kompetentni, a ne podobni. Učimo, pokušavajmo, istrajavajmo dok nam ne krene nabolje.

S obzirom na to da bolje nikad ne dolazi brzo, svjetlo na kraju tunela ka kome treba da se orijentišemo je sloboda. Ekonomska pa svaka druga.

I pri tome, još jednom naglašavam, ne dozvolimo da ispadnemo naivci kao što smo ispali u 1990-im i početkom 2000-ih. Naša želja za slobodom ne znači da tiraniju vlastite države treba zamijeniti tiranijom stranih špekulanata. Otvaranje ka inostranstvu je najviši stepen slobode. To je izraz konkurentne ekonomije i otvorenog demokratskog društva. Međutim, kod društava koja ne ispunjavaju ove visoke standarde otvaranje je prije poziv za bjekstvo za sve one koji su na ovaj ili onaj način iznad prosjeka, te zajeftino iskorištavanje resursa koje zaostali "varvarski" narodi ne znaju da stave u funkciju.

Da sumiram:

tržišna ekonomija = bogato društvo = slobodno društvo

           izgradnja tržišne ekonomije ≠ otvorena ekonomija

Ako vjerujete u ovo, borite se na svakom mjestu, za svaki pedalj slobode od manjih poreza, do profesionalnog (nestranačkog) državnog aparata. Borite se u vlasti i opoziciji. Na poslu i dok čitate blogove. Neka ideja liberalizma pobijedi i time će trijumfovati svako od nas pojedinačno i cijela Republika Srpska i BiH. Ta pobjeda svih i ničiji poraz moguća je samo kroz slobodno društvo.

Zbog toga se za nju vrijedi boriti ma koliko danas ta borba izgledala utopijski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije