Kolumne

Šta (ni)je uradio PIC?

Zamrznuta, ukinuta ili suspendovana. Šta je u stvari sa supervizijom u Brčko distriktu uradio PIC? Konfuzija nastala nakon odluke o ukidanju, suspenziji ili zamrzavanju svojstvena je samo njima.

Želeći da izađu u susret i jednima i drugima, napravili su pometnju, postigli cilj, prikazali se kao objektivni, a u stvari nisu uradili ništa. Niti je supervizija zamrznuta niti suspendovana, a kamoli ukinuta.

Ukratko, supervizor Roderik Mur odlučio je da će suspendovati svoje funkcije supervizora za Brčko. Kancelarija supervizora će biti zatvorena, ali će supervizor i dalje nastaviti da postoji kao pravni subjekt sa svim ovlaštenjima koje je i dosad imao.

To znači da će se Mur preseliti iz Brčkog, otići na neko egzotično ostrvo, primati i dalje platu kao supervizor, a kada mu dosadi ili kada bude trebalo izvršiti pritisak na nekoga donijeti odluku u skladu sa svojim ovlaštenjima.

"Možda bi najbolja metafora današnje odluke, koju mogu razumjeti obični ljudi, bila metafora o zamrzavanju", rekao je Mur nakon sjednice PIC-a.

Obični ljudi i dalje ne razumiju, a dok Mur metaforiše, političari u BiH se prepucavaju, jedni slave, drugi su razočarani, a treći, onako metaforički, komentarišu "nije šija nego je vrat".

Ono što je možda i najvažnije u cijeloj priči o superviziji jeste da se pomjerilo s mrtve tačke i da je PIC i ovom odlukom pokazao da je nepotreban. Da želi da se održi u životu, što je nemoguće, jer već odavno mu je mjesto na smetljištu međunarodne politike.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije