Kolumne

Stabilizacija i razvoj stvaraju perspektive života

Prije gotovo tri decenije slavili smo njemačko ponovno ujedinjenje te prevladavanje podjele Evrope na Istok i Zapad koje ljude širom svijeta ni danas ne ostavlja ravnodušnim. Sa zahvalnošću se sjećamo te istorijske prilike i političara koji su svojedobno položili temelje ponovnog ujedinjenja: Willyja Brandta i Helmuta Kohla, koji je preminuo ove godine.

Tome su prethodile godine politike detanta tadašnjeg saveznog kancelara Willyja Brandta, u kojima je uprkos velikim razlikama u sistemima bilo moguće postići promjenu. Njemački angažman u korist evropske integracije, pomirenje sa susjednim državama i odmak od nacionalne megalomanije stvorili su okvir za njemačko jedinstvo.

Gledajući od vremena ponovnog ujedinjenja Njemačke te vala demokratije i pravne države koji je zahvatio mnoge države svijeta, danas se nalazimo u vremenu u kojem u prvi plan ponovo snažnije izbijaju suprotstavljeni interesi. Globalni izazovi proteklih su godina sve snažniji: geopolitički sukobi, terorizam, migracija i bijeg, siromaštvo i glad te uznapredovale klimatske promjene i epidemije stavljaju društva širom svijeta pred velike zadaće.

Još uvijek smo u potrazi za, kako ju je Willy Brandt nazvao, "svjetskom unutrašnjom politikom" koju karakteriše globalna pravednost, snaga prava i prevladavanje nacionalnih granica. Globalna zajednica proteklih je decenija postigla značajne uspjehe; agenda 2030 za svjetsku zajednicu je u isto vrijeme prekretnica, zadaća i obećanje. Samo se u zajedništvu i ravnopravnosti mogu savladati globalni izazovi kao što su klimatske promjene i njihove dramatične posljedice poput suša i poplava. Mirno okončanje regionalnih sukoba i kriza takođe je globalni zadatak; stabilizacija i razvoj stvaraju perspektive života.

Nijedna država na svijetu ne može sama riješiti međunarodne probleme koji su pred nama. Svi se ti problemi ne suzbijaju izolacijom, već samo sa snažnim partnerima. U svjetlu vlastite istorije i iskustava u prevladavanju vladavine nasilja te izgradnje i jačanja demokratski utemeljene pravne države, naša je zemlja spremna suočiti se s izazovima. Njemačka je spremna preuzeti odgovornost na međunarodnom nivou.

Njemačka se stoga kandiduje za nestalno članstvo u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija za 2019/2020. Danas živimo u doba velikih izazova čije će savladavanje biti odlučujuće za budućnost čovječanstva i naše planete. Istovremeno živimo u svijetu raznolikih novih prilika koje treba aktivno da stvaramo. Dan njemačkog jedinstva dobra je prilika da se toga sjetimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije