Kolumne

Svi su naši kandidati

Težak je posao pred ovdašnjim političkim strankama. Približava se sredina jula do kada moraju predati konačne liste i imena kandidata za oktobarske izbore, a posao još ni izbliza nije gotov.

Ovo vremena što im je ostalo moraće da potroše na igru sa koalicionim partnerima u vezi sa zajedničkim kandidatima, što na lidere može da djeluje poprilično stresno. Mogu povući kakav nagli potez pa nekako i izbjegavaju da se pojavljuju pred novinarima koji znatiželjno zapitkuju iz dana u dan ko je na kojoj listi.

Kako je politika prvenstveno stvar ličnog pozicioniranja u stranci, od kojeg i zavisi gdje će ko završiti na obrascima CIK-a, u ovim većim strankama vlada poprilična nervoza koja kao rezultat ima stvaranje novih unutarstranačkih saveza i rušenja nekih starijih partijskih veza.

Stranačke aktiviste i potencijalne kandidate više brine moguća "izdaja" kolega nego konkurenata iz drugih partijskih tabora. Ali sve je to, valjda, normalno u političkoj borbi.

Kako je atmosfera napeta u samim strankama, nije onda nikakvo iznenađenje što ni u jednom političkom bloku u Republici Srpskoj još nema konačnog dogovora u vezi sa kandidatima za pojedinačne funkcije.

U vladajućim strankama zasad sigurno znaju da će Milorad Dodik biti ponovo kandidat za predsjednika Republike Srpske, dok konačan dogovor u vezi sa zajedničkim kandidatom za člana Predsjedništva BiH još nije postignut. Bar još javno nije saopšten.

Čitava priča svodi se na to da DNS polaže pravo da nakon višegodišnjeg savezništva i kao druga najača stranka u koaliciji predloži kandidata za ovu funkciju, što je SNSD i prihvatio, ali pod uslovom da to bude Marko Pavić.

Međutim, stvari su počele da se komplikuju kada je Pavić shvatio da njemu lično i ne treba ta vrsta angažmana te da više razmišlja o političkoj penziji nego aktivnom angažmanu u Sarajevu.

Kao moguće rješenje, pominje se klasičan dogovor o zamjeni ove funkcije za neku drugu u budućoj zajedničkoj vlasti, ali tu DNS prilazi oprezno, jer im niko ne može garantovati da će u stvari i biti dio vlasti. U toj varijanti se onda pominje i Željka Cvijanović, kao mogući kandidat za člana Predsjedništva BiH.

Bez obzira na to kako se SNSD i DNS, tačnije Dodik i Pavić, dogovore, ipak njima dvojici je trenutno mnogo lakše donijeti odluku nego što je to u suprotnom taboru, Savezu za promjene.

SDS i PDP, kao dvije najveće stranke u Savezu, ne mogu nikako da usaglase zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva BiH. Mladen Ivanić polaže nekakvo pravo na tu kandidaturu i bilo bi poprilično neozbiljno od njega kada bi sada od toga i odustao. Njegovo odustajanje značilo bi i njegovo povlačenje iz ozbiljnije politike.

Sa druge strane, Mladen Bosić i većina istaknutijih članova SDS-a, kao i ostale članice Saveza, nisu baš oduševljeni idejom o Ivanićevoj kandidaturi bez obzira na to ko mu se našao na crti od vladajućih. Smatraju da je PDP partija u popriličnom rasulu te da Ivanić ne može izgurati taj mandat. Kao alternativu nude izbor između Mirka Šarovića ili Mladena Bosića.

Kako sada stvari stoje, Ivanić je bliže odluci da ide i samostalno na izbore, što bi značilo i urušavanje Saveza za promjene, nego da se povuče iz izborne utrke, pogotovo ako se zna da ima i ozbiljnu podršku dijela međunarodne zajednice.

Ni stvari u vezi sa kandidatom za predsjednika Republike Srpske u Savezu nisu do kraja jasne. Prvo ime koje je ispucano u javnosti bio je Nikola Poplašen, mada se tu u stvari radilo više o taktici SNS-a Jovana Hadži Mitrovića za pozicioniranje unutar Saveza nego o ozbiljnom prijedlogu.

Zasad se zna da će sigurno biti iz SDS-a, ali ko to je još pod upitnikom. U igri su Mićo Mićić i Ognjen Tadić, s tim da Tadić, realno, ima puno više šansi. U javnosti ga doživljavaju kao nekompromitovanog političara, koji je dugo prisutan u javnom životu Republike Srpske te da ima dovoljno iskustva za jednu visoku funkciju.

Ostaje da se vidi hoće li dobiti i podršku stranačkih kolega da uđe treći put u utrku za tu funkciju. Konačno rješenje ove izborne ukrštenice znaće se veoma brzo. A onda izbori...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije