Kolumne

Trenutak istine

U opskurnoj televizijskoj emisiji "Trenutak istine" ljudi otkrivaju najintimnije i najtragičnije detalje iz svog života, često traume koje su ih odvele na stanputicu ili u psihološki zabran.

Čine to u trci za novcem i slavom, ali iako najizloženiji u studiju, oni nisu glavni likovi; zvezda je poligraf. Pomoću te spravice "utvrđuje" se da li saslušani laže ili ne, preskače li preponu ili ustupa mesto novom nesrećniku. Pitanja su unapred pripremljena, posle opsežne interne istrage o kandidatu. Poslednjih sedmica Srbija podseća na veliki trenutak istine, a poligraf je pomoćno sredstvo u tom zamešateljstvu. U taj srpski trenutak istine direktno su uključeni najuticajniji policajci, kriminalci i zaobilazno političari, a sve uz obilatu pomoć dva tiražna tabloida i nesumnjivu podršku tajnovitih izvora iz tajnih službi.

Rezultat je porazan - srpska policija je obezglavljena, nekako se drži još direktor Milorad Veljović, ali pitanje je koliko dugo pošto danima ne silazi s naslovnice "Kurira". Navodno, komandno je odgovoran za paljenje nekoliko ambasada u Beogradu tokom protesta "Kosovo je Srbija" 2008. (Reč je o protestu koji su zbog samoproglašene nezavisnosti Kosova predvodili tadašnji premijer Vojislav Koštunica i sadašnji predsednik Tomislav Nikolić, uz asistenciju tadašnjeg predsednika Borisa Tadića. Slučaj je jedan od sedam nemačkih uslova Srbiji za zeleno svetlo za EU, pa Veljovićeva sudbina postaje još neizvesnija.)

No, vratimo se sadašnjem trenutku istine: nogu je pre više od mesec dana povukao optuženik za šverc kokaina Darko Šarić, upirući prst u tadašnjeg načelnika Uprave Kriminalističke policije MUP-a Srbije Rodoljuba Milovića, jednog od najistaknutijih i najuglednijih policajaca u novijoj srpskoj istoriji, što je u opštem ludilu važan detalj. Tretirajući sudnicu Specijalnog suda kao sopstveni studio, Šarić je Milovića krstio imenom Papaja i optužio za uzimanje mita i šurovanje s kriminalcima (?!), među kojima je najznačajnija karika izvesni Mango. Već ranije naoružani znanjem o egzotičnim voćkama, tabloidi su "provalili" da je Mango Ljubiša Buha Čume, zaštićeni svedok u procesu ubicama premijera Zorana Đinđića, jedno čudnovato čedo zemunskog podzemlja. Šarićeve opservacije tabloidi su plasirali na udarnim mestima uzimajući reči optuženika zdravo za gotovo, kao ključni dokaz protiv Milovića, a ostali mediji bez dovoljnog otklona. Sam Milović je nakratko bio nonšalantan, navodno je za jedan od tabloida izjavio kako bi bio "srećan da je baš on Papaja"! No, ubrzo se pokazalo da nonšalanciji nema mesta, tim pre što ama baš niko ni iz civilnog ni iz bezbednosnog korpusa države nije našao za shodno da zaštiti Milovića. Ne Milovića kao čoveka pod sumnjom, već načelnika UKP-a i profesionalca, koji dugo radi jedan od najtežih i najopasnijih poslova u Srbiji bez senke na imenu. Dobrovoljnim odlaskom na poligraf, tada još kao načelnik, Milović je pokušao da se od najezde sumnji sam odbrani, a jedini tračak nade da će možda uspeti u tome pobudila je izjava ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića da je prošao poligrafsko ispitivanje.

Odmah je stigao hladan tuš. Uz opasku da državi neće naređivati "ni gospodin Šarić, ali ni gospodin Čume", premijer Aleksandar Vučić je obznanio da ta ista država smenjuje čitav policijski vrh, s izuzetkom direktora koji je biran na konkursu (pa će valjda na konkursu biti smenjen!). Obrazloženje je da nema vidljivih rezultata u borbi protiv trgovine narkoticima. "Zbog objektivne situacije i zato što građani žele da imaju poverenja u policiju, zbog toga što hoće da im deca idu u sigurne škole, odlučili smo da će svi šefovi uprava biti promenjeni", kazao je još premijer. Usput je javnosti predočio i novo ime iz sveta kriminala, izvesnog Dragoslava Kosmajca, koji je za policiju neuhvatljiv, iako je narko-bos moćniji i od Šarića! Uz to, najinteligentniji! Premijer je još najavio da se povlači s mesta koordinatora službi bezbednosti, što je, iako prvorazredna vest, prošlo bez odjeka.

Uzgred rečeno, Šarić je takođe išao na poligraf, ali o rezultatima tog testa nema zvaničnih izjava iako su tabloidi "iz pouzdanih izvora" saznali da je - prošao. Što je gotovo nemoguće, pošto je Milović prošao! Priči se ne nazire kraj, pa je tabloid koji bezrezervno veruje Šariću "Informer" koliko juče "ekskluzivno" objavio transkripte sa saslušanja tog optuženika, koji je u igru ubacio dva tajkuna Milana Beka i Miroslava Miškovića, ali i crnogorskog premijera Mila Đukanovića, koji se, da ne bude propušteno, i sam upleo na početku priče izjavom da ga atmosfera u Srbiji podseća na 2003 - za neupućene, vreme ubistva premijera Đinđića.

Posle čistke na policijskom vrhu i premijerovog nastupa, Kosmajac je postao vedeta, pa se mediji bave njegovim "vezama" s - Milovićem. Štaviše, podstaknuti Šarićevim uspehom u poslu nenaređivanja državi, još neki su se uskopistili pa bivšem nečelniku UKP tovare štošta. Kao i u storiji Papaja, svedoci su ili iz sveta kriminala ili osumnjičeni za malverzacije i mito. Na udaru su i drugi policijski službenici, ali za nabrajanje svih imena, navodnih veza i nepodopština bila bi potrebna knjigu. Sve u svemu, malo kome je jasno šta se iza brda valja, posebno što je čorbu izvesno vreme paprio i kontroverzni Vladimir Popović Beba, šef Biroa za informacije u Vladi Zorana Đinđića i tokom vanrednog stanja uvedenog posle Đinđićevog ubistva, danas osnivač Instituta za politiku s centralom u Podgorici i ispostavama u Beogradu, Ljubljani i uskoro Sarajevu. Otkud Popović u menažeriji ni sam nije objasnio u dvosatnom "poligrafu" Olje Bećković u "Utisku nedelje". Jedino logično objašnjenje su njegove veze s još jednim interesantnim likom - Stankom Subotićem Canetom, nedavno na sudu oslobođenim za šverc duvana.

Poslednjih sedmica Srbija podseća na veliki trenutak istine, a poligraf je pomoćno sredstvo u tom zamešateljstvu. U taj srpski trenutak istine direktno su uključeni najuticajniji policajci, kriminalci i zaobilazno političari, a sve uz obilatu pomoć dva tiražna tabloida i nesumnjivu podršku tajnovitih izvora iz tajnih službi 

Čemu čitava priča koju ni Holms uparen s Poaroom ne bi rešio? Možda je najbolje setiti se sekvence o građanima koji žele da im deca idu u sigurne škole. Nema sumnje da to građani žele, žele i policiju kojoj veruju, ali pitanje je kako posle meseci povlačenja kroz blato isturenih policajaca bilo kome verovati? Kako imati poverenja u šefa UKP-a kada je njegova reč slabija od reči optuženika za teške zločine? Kako, uostalom, verovati bilo kome, ako je sistem prinuđen da i gnusne zločine kakvo je ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. rešava uz pomoć prevejanih kriminalaca kakav je bivši policajac, sada višestruki zatvorenik Milorad Ulemek Legija, vođa atentatora na Đinđića? I ko će uopšte da radi u policiji ako red i pravdu zavode Legije, Šarići i Buhe, što iz zatvora, što sa kupljene slobode?

Daleko bilo da je policija izvan zakona i da ne treba ispitivati njenu odanost poslu. Štaviše, to je vrlo važno, jer se pre 20 i 10 godina policija obrukala, prvo služeći režimu Slobodana Miloševića protiv sopstvenog naroda, a onda ubistvom Đinđića, koje su izvršili njeni elitni pripadnici. Tako duboke rane ne vidaju se lako. Ali, policija valjda ima unutrašnju kontrolu, a za prestupe koji prevazilaze kršenje pravila službe postoje tužilaštvo i sud, kao i za ostale građane. Čemu cirkusi s javnim smenama, kada su postavljenja kancelarijska, protokolarna? Čemu poligrafi ako iz policije i tajnih službi - koje niko nije doveo u red, pa eto iz tog posla se povlači i premijer! - stalno cure informacije, "informacije" i poluinformacije? I kako je moguće da niko ne otkrije kanale kojima stižu do tabloida?

Na mnoštvo pitanja ima samo jedan odgovor - kosturi izleću iz ormara; nerešeni stari i još stariji zločini, zatomljene veze kriminala, politike i policije, neprekidna moć da "Ozna sve dozna", nekažnjeno korišćenje medija i nazovi medija u prljavim igrama. A u tom predugom trenutku istine, javno ljaganje policijskih uglednika nikako ne ide uz omiljenu mantru svih ovdašnjih političara da kriminal nije jači od države. A gospoda Legija, Čume i Šarić? Gospodin Cane je, je l' te, čist!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije