Kolumne

Turska - svjetski lider u humanitarnoj pomoći

Turski narod ima jaku tradiciju pružanja humanitarne pomoći, tradiciju koja ima svoje historijske i kulturološke korijene.

Pružiti pomoć zemljama koje su u teškoj situaciji jer ih je zadesila prirodna katastrofa, rat, siromaštvo ili socijalni sukob, Turska smatra ne samo svojom dužnošću, već i važnim faktorom stabilnosti međunarodne zajednice.

U tom kontekstu, Turska ulaže napore da, u okviru svojih mogućnosti, humanitarnu pomoć dostavi ekspeditivno tamo gdje je potrebna bez obzira na rasu, religiju, jezik ili pol, pritom dajući svoj doprinos i međunarodnim naporima preduzetim u ovom smislu.

Ova pomoć Turske se, pored Turske agencije za koordinaciju i saradnju (TİKA) i Direkcije za upravljanje nesrećama i vanrednim stanjima (AFAD), realizira i putem Turskog polumjeseca, Turske fondacije Diyanet te brojnih nevladinih organizacija koje su aktivne u oblasti humanitarne pomoći.

Posljednjih je godina Turska realizirala brojne projekte humanitarne pomoći u oblastima kao što su rješavanje prirodnih katastrofa, sigurnost hrane, ublažavanje gladi, održiva okolina, obrazovanje, zdravlje, i dr. u Nigeru, Čadu, Somaliji, Mozambiku, Kolumbiji, Libiji, Iraku, Gruziji, Moldaviji, Vijetnamu, Jemenu, Mijanmaru, Palestini i mnogim drugim zemljama.

U posljednje vrijeme, određujući faktor aktivnosti Turske na ovom polju je humanitarna dimenzija tekuće krize u Siriji. Turska je, u okviru obaveza međunarodnog humanitarnog prava, nastavila politiku otvorenih vrata za Sirijce koji su pobjegli od nasilja u njihovoj zemlji te, striktno primjenjujući svoje obaveze u skladu s međunarodnim pravom, danas pruža privremenu zaštitu za oko 3,5 miliona Sirijaca, ne praveći razliku među njima.

Turska ruka pomoći nije zaobišla ni Bosnu i Hercegovinu u poslijeratnom periodu, a posebno nakon katastrofalnih poplava 2014. godine, kada je putem brojnih institucija i organizacija obezbijeđena značajna materijalna pomoć u novcu i robama za pogođena područja u cijeloj Bosni i Hercegovini.

S druge strane, osim na bilateralnom nivou, Turska svoju humanitarnu pomoć realizira i putem međunarodnih organizacija kao što su Ured za koordinaciju humanitarnih poslova UN (OCHA) i Svjetski program za hranu (WFP). Ovakvim pristupom, u svjetlu svog iskustva na planu međunarodne humanitarne pomoći, Turska podržava napore predvođene UN-om usmjerene ka prevladavanju blokade u kojoj se nalazi globalni humanitarni sistem i izgradnji pravednijeg i efikasnijeg sistema.

Svi napori koje Turska ulaže našli su svoje mjesto u međunarodnim izvještajima vezanim za humanitarnu pomoć. Prema Globalnom humanitarnom izvještaju za 2018. godinu, Turska je prva u svijetu sa zvaničnom humanitarnom pomoći realiziranom u 2017. godini u vrijednosti od 8,07 milijardi USD. Za njom slijede SAD (6,68 milijardi USD), Njemačka (2,99 milijardi USD), Ujedinjeno Kraljevstvo (2,52 milijarde USD) i EU (2,24 milijarde USD). Pored toga, Turska je odbranila titulu najdarežljivije zemlje na svijetu sa 0,85 odsto nacionalnog dohotka utrošenih za humanitarnu pomoć u 2017. godini.

Ovim izvještajem je još jednom na globalnoj skali potvrđena snaga humanitarne diplomacije Turske, koju vodi ne praveći bilo kakvu diskriminaciju.

Turska vodi politiku čiji je cilj veće blagostanje u regiji i van nje, i ona će je odlučno nastaviti voditi na način da čitavo čovječanstvo ima od toga koristi.

(Autor je ambasador Republike Turske u BiH)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije