Kolumne

Turska zaslužuje podršku SAD

Mevlut Čavušoglu
Mevlut Čavušoglu

Sjedinjene Države vezane su za Bliski istok interesom, ali Turska dijeli oko 800 milja dugu granicu sa Sirijom i Irakom. U ovom geografskom prostoru, a i šire, zajednički cilj Turske i Sjedinjenih Država je poraziti terorističke organizacije koje prijete našim narodima.

Daeš (ili takozvana Islamska država) je bio naš zajednički neprijatelj, a pobjeda protiv ove grupe nije mogla biti moguća bez aktivnog doprinosa Turske.

Taj se doprinos nastavlja iako je grupa vojno poražena i u Iraku i u Siriji. Turska vojska bila je presudna u oslobađanju sjevernog sirijskog grada Jarabulusa od Daeša 2016. godine. Turska je uhapsila više od 10.000 članova Daeša i Al Kaide, deportirala oko 5.800 terorista te je zabranila ulazak za više od 4.000 sumnjivih putnika.

Daeš je izgubio teritorijalnu kontrolu u Siriji i Iraku, ali i dalje ima sposobnost da počini užase. Turske vlasti nedavno su izvršile operacije protiv Daešovih ćelija i nanijele štetu njihovim naporima za reorganizaciju.

Američki dužnosnici su nam rekli da Sjedinjene Države žele ostati angažirane i da trebaju ljude na terenu u Siriji kako bi spriječile da se ostaci Daeša pregrupišu. No, borba protiv Daeša ne može i ne bi trebalo da znači da se nećemo boriti protiv drugih terorističkih grupa u našoj regiji, koje su prijetnja za našu zemlju i bezbjednost naših građana.

Zapali smo u ćorsokak kada su Sjedinjene Države izabrale lokalnog partnera u ovom ratu: to je grupa koju sama američka vlada smatra terorističkom organizacijom. Takozvane Narodne zaštitne jedinice, odnosno YPG, su, jednostavno, nezakonita teroristička organizacija, Kurdistanska radnička partija pod drugim imenom.

Grupe su prisvojile drugačija imena i razvile zamršene strukture, ali to ne prikriva ono što su u stvarnosti. Vode ih isti kadrovi, obučavaju se u istim logorima, dijele iste organizacijske i vojne strukture i koriste iste propagandne alate i finansijske resurse. Kurdistanska radnička partija, ili PKK, usmjerava YPG, dok se PKK-ovi bombaši samoubice obučavaju u YPG-ovim kampovima u Siriji.
Na naše zaprepaštenje, teroristi YPG/PKK-a duž naše granice s Irakom i Sirijom koriste oružje i obuku koje obezbjeđuju Sjedinjene Države. Oružje koje naše snage bezbjednosti zapljenjuju od PKK terorista se, takođe, značajno povećava, kako u broju, tako i u sofisticiranosti.
NATO saveznica koja naoružava terorističku organizaciju koja napada drugu NATO saveznicu je temeljno kršenje svega što NATO predstavlja. To je anomalija politike koja se treba ispraviti.

Nemamo sumnje da će Sjedinjene Države uvidjeti štetu koju ta politika nanosi kredibilitetu NATO saveza i ispraviti svoju politiku tako što će svoje saveznike i dugoročne interese ponovo staviti na prvo mjesto. Američko oslanjanje na Narodne zaštitne jedinice je greška u vrijeme kada Sjedinjene Države već imaju sposobnog partnera u Turskoj.
Turska, međutim, ne može sebi priuštiti da čeka na konačne i neizbježne korekcije kursa. Prazne riječi o razumijevanju turske zabrinutosti za bezbjednost ne otklanjaju ove prijetnje i opasnosti.

U posljednjim nedjeljama turske vlasti su dokumentirale povećane prijetnje od strane YPG-a i Daešovih kampova u Siriji. Teroristi u regiji Afrin u Siriji su ugrožavali živote i imovinu stanovništva regije i Turaka duž pograničnih mjesta.
Morali smo djelovati, pa je Turska pokrenula operaciju "Maslinova grana" protiv terorista u Afrinu.

Operacija ima jasan cilj: osigurati bezbjednost naših granica i neutralizirati teroriste u Afrinu. Ona se provodi na temelju međunarodnog prava, u skladu s našim pravom na samoodbranu. Ciljevi su teroristi, njihova skloništa, njihovo oružje i infrastruktura. Turska vojska djeluje s najvećom predostrožnošću kako bi izbjegla da naškodi civilima.

Već smo značajno intenzivirali naše humanitarne napore postavljanjem kampova za pomoć civilima koji bježe iz Afrina. Mi već ugošćujemo preko tri miliona Sirijaca i turske humanitarne agencije pomažu onima kojima je naša podrška potrebna.
Turska će nastaviti s misijom sve dok teroristi ne budu odstranjeni. Turska neće pristati na stvaranje separatističkih enklava ili terorističkih utočišta, koji prijete njezinoj nacionalnoj bezbjednosti i koji su protivni volji sirijskog naroda.

Turska je i do sada bila aktivna u svakom političkom procesu koji je tražio rješenje za probleme u Siriji. Održavanje teritorijalnog integriteta Sirije ključno je za mirovne napore. Čišćenje terorista znači otvaranje prostora za mir.

Težimo ka budućnosti bez terorističkih subjekata, susjeda s unutrašnjim problemima, ratova i humanitarnih katastrofa u našoj regiji. 
Turska zaslužuje poštovanje i podršku Sjedinjenih Država u ovoj suštinskoj borbi.

(Autor je ministar spoljnih poslova Republike Turske) 

(Članak objavljen u "New York Timesu" 28.1.2018. godine) 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije