Kolumne

U ime demokratije

U historiji svake zemlje postoje događaji koji su prekretnice, koji bespovratno određuju budući put tih naroda. Jedna od najznačajnijih prekretnica u gotovo stogodišnjoj historiji Republike Turske desila se 15. jula 2016. godine kada je u jednoj bezočnoj i krvavoj terorističkoj akciji pokušan državni udar.

Dvije su godine protekle od tada. Sada kada ulazimo u treću godinu otkako je naš narod snažno stao u zaštitu demokratije, država Republika Turska nastavlja odlučno koračati prema demokratiji, stabilnosti i ekonomskom razvoju.

Ovako snažno suprotstavljanje Turske pokušaju državnog udara, koji je, neovisno od drugih faktora, sam po sebi veoma traumatičan, predstavlja uspjeh tradicije jedne institucionalizirane demokratije. Suprotstavljanje cjelokupnog turskog naroda ovom krvavom antidemokratskom pokušaju udara primjer je bez premca tradicije demokratije naše zemlje i razine demokratske svijesti našeg naroda. Danas naša zemlja svoju najveću snagu crpi upravo iz demokratije.

Zahvaljujući odlučnosti našeg naroda i državnim mjerama u periodu koji je uslijedio, Turska je uspješno položila ovaj ispit. Međutim, teroristička organizacija Fethullaha Gülena (FETÖ), za koju je sudski dokazano da je organizator gnusnog pokušaja državnog udara, nažalost, nastavlja svoje aktivno djelovanje u mnogim zemljama svijeta. Fethullah Gülen koji je pod krinkom vjerskog učenjaka razvio specifičan sistem vjerovanja gradio je tokom gotovo 40 godina svoju organizaciju s osnovnim ciljem da preuzme našu državu. Ova teroristička organizacija djeluje u mnogim zemljama svijeta u gotovo svim oblastima, počev od obrazovanja, i naša nacionalna i globalna borba protiv nje se uspješno vodi u okviru zakona.

Mi ćemo nastaviti upozoravati na FETÖ sve prijateljske zemlje u kojima ova organizacija djeluje pod raznim krinkama i, u duhu prijateljstva i međunarodne saradnje u borbi protiv terorizma, sarađivati sa njima u ovoj oblasti. Jasno je da je saradnja među dvjema zemljama najkraći put da se ova podmukla organizacija onemogući. Naša bliska saradnja u ovoj oblasti će se i u budućnosti nastaviti.

Naš narod je danas odlučniji nego ikad da svoju teško stečenu nezavisnost i demokratiju povede u budućnost. Naš narod koji je snažno stao u odbranu svoje demokratije s nadom gleda u budućnost. Naša država, sa njenim snažnim institucijama, nastavlja biti garant mira u regionu i svijetu. Naša zemlja koja ima snagu i opremljenost da se nosi sa svim mogućim preprekama nastaviće svoju odlučnu borbu protiv terorizma.

(Autor je ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije