Kolumne

Usmjeriti izbore na rješenja, umjesto na širenje straha

U posljednjih nekoliko dana čuli smo novu seriju neosnovanih izjava rukovodstva Republike Srpske kojima se osporavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, zagarantovani Dejtonskim mirovnim sporazumom i međunarodnim pravom.

Besmisleno i uzaludno je što političari i dalje osporavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, koji su međunarodno priznati 1992. godine i koji su sasvim jasno definisani Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Postoji samo jedna država na teritoriji Bosne i Hercegovine i to je upravo Bosna i Hercegovina. Ustav Bosne i Hercegovine apsolutno je jasan u tom pogledu. Ta činjenica utemeljena je u Preambuli i u prvom stavu prvog člana Ustava. Suverena država Bosna i Hercegovina jednoglasno je primljena u članstvo Ujedinjenih nacija 1992. godine, a njena sadašnja unutrašnja struktura je kasnije definisana Aneksom 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je njen Ustav.

Neki vjerovatno vjeruju da će takvom pričom skrenuti pažnju birača sa činjenice da politička klasa postaje sve bogatija, dok je poskupljenje životnih troškova daleko nadmašilo mali porast prihoda domaćinstava u posljednjih osam godina. Neki od njih vjerovatno misle da će time skrenuti pažnju birača sa činjenice da je prosječna penzija daleko ispod nivoa koji je potreban za život prosječnog penzionera. Neki od njih vjerovatno opet misle da će tako skrenuti pažnju birača sa visoke stope nezaposlenosti.

Ti ljudi su u krivu. Ovi izbori se ne dobijaju i ne gube praznim obećanjima o otcjepljenju, niti jeftinim pokušajima konfrontacije s međunarodnom zajednicom i drugim etničkim grupama.

Ovi izbori se dobijaju i gube na osnovu toga ko može donijeti stvarne promjene koje građani ove zemlje žele, bez obzira na to gdje žive i kako se zovu. Stvarne promjene za kojima građani žude su jasne u svakom dijelu ove zemlje: iskorijeniti korupciju, omogućiti jednak pristup radnim mjestima i pružiti nadu u dostojanstven i bolji život za njih, njihove porodice i njihove komšije.

Mi iz međunarodne zajednice čujemo ono što građani ove zemlje imaju da kažu. Čujemo glas demonstranata koji su izašli na mirne demonstracije, čujemo glas radnika koji su bačeni na koljena. Jasno čujemo vaše zahtjeve i podržavamo vaše težnje.

Svi vidimo da ima političkih lidera koji su doveli građane do ovih dugogodišnjih nedaća i koji bi radije pričali o referendumima nego o onome što namjeravaju da urade u narednih šest mjeseci kako bi rješavali nagomilane probleme s kojima se suočavaju građani.

Dozvolite mi da budem brutalno iskren: prošlo je vrijeme jeftinih trikova koji imaju za cilj podizanje tenzija i skretanje pažnje sa stvarnih izazova s kojima se ova zemlja suočava. Vrijeme je za političare koji mogu dati konkretna rješenja za rastuće i vrlo stvarne probleme običnih građana i zemlje u cjelini.

Moja poruka je jasna. U Ustavu se nedvosmisleno kaže da su Republika Srpska i Federacija, kao dva entiteta, dio suverene države Bosne i Hercegovine. Nadalje, Ustavom se ne dozvoljava otcjepljenje nijednom entitetu. Ta činjenica ne može biti predmet istorijske rasprave. Prijetnje jednostranom promjenom ustavnog poretka zemlje i priča o održavanju referenduma kako bi se doveli u pitanje temelji Dejtona služe samo za produbljivanje podjela u Bosni i Hercegovini. Suverenitet i teritorijalni integritet ove zemlje zajedno s njenim ustavnim poretkom su bezbjedni. Mi smo, kao međunarodna zajednica, garancija za to. I poduzećemo potrebne korake kako bismo i dalje garantovali suverenitet i teritorijalni integritet ove zemlje.

Molim vas da u mjesecima koji su pred nama ne dozvolite da vama manipulišu političari koji šire strah i daju prazna obećanja. Ne dozvolite političarima da posiju sjeme straha pod izgovorom nepostojećih prijetnji. Trudite se i dalje da se vaš glas čuje, na miran i plodonosan način.

Izbori su važan instrument u svakoj demokratiji i pozivam građane da iskoriste predizborni period i same izbore kako bi od izabranih lidera tražili odgovornost. To znači da imamo izbore zasnovane na stvarnim problemima, ne na strahu. To znači lidere fokusirane na interese građana, a ne na svoje vlastite interese. To znači lidere koji slušaju građane i sarađuju s međunarodnom zajednicom u cilju pronalaženja rješenja za probleme i napredak Bosne i Hercegovine. 

Znam da građani ove zemlje više ne žele slušati poruke straha, podjele i mržnje. Za razliku od nekih političara, građani ove zemlje izuzetno su talentovani, imaju dobru volju i energiju da zajedno grade uspješnu zemlju. Istu takvu viziju očekujemo i od političara koji će na izborima u oktobru ove godine tražiti od građana da im poklone svoje povjerenje i glasaju za njih.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije