Kolumne

Uz koga je Tihić

Velike političke stranke prate velike ambicije i veliki unutarpartijski potresi. Bila u opoziciji ili u vlasti, Stranka demokratske akcije je jedna od moćnih političkih organizacija u BiH u kojoj od početka marta traje neskriveni sukob frakcija. Sukobi su uvijek najizraženiji uoči izbora. Za pet mjeseci su opšti izbori u BiH, a iduće godine bi trebalo da bude održan kongres SDA na kojem je planiran izbor novog rukovodstva.

Jedna stranačka frakcija je, zvanično, uz predsjednika SDA Sulejmana Tihića, a druga uz zamjenika predsjednika stranke Bakira Izetbegovića. Dvije struje otvoreni rat vode preko leđa Bakira Alispahića, nekadašnjeg ministra unutrašnjih poslova RBiH i direktora obavještajne službe AID, koji se od nemilosti dijela stranačkog vrha brani tvrdnjom da je dugogodišnji prijatelj Sulejmana Tihića. Prijateljstvo s Tihićem nije ga zaštitilo. Najprije je 7. marta smijenjen s čela Grupe sa sigurnosnu politiku SDA, a u petak je razriješen i funkcije člana stranačke Kadrovske komisije. Njegovu smjenu u oba slučaja je inicirao jedan od potpredsjednika SDA Asim Sarajlić, koji je ranije slovio za čovjeka od Tihićevog povjerenja i koji se i danas zaklinje u prijateljski odnos sa predsjednikom. Sarajlićevu inicijativu na sjednici Predsjedništva podržalo je 14, a protiv Alispahićeve smjene iz Kadrovske komisije glasalo je deset članova. Protivnici smjene, među kojima su najglasniji bili potpredsjednici Adil Osmanović i Sadik Ahmetović, svoje glasanje obrazložili su tvrdnjom da je Tihić bio protiv ovakve promjene u stranci. Sličnim argumentom svoje poteze pravdao je i suprotstavljeni tabor predvođen Sarajlićem i Izetbegovićem pa su se obje struje takmičile u ubjeđivanju ko je sve uoči sjednice Predsjedništva od lidera SDA dobio SMS aminovanja smjene, odnosno nediranja Alispahića. Unutarstranačka trvenja nisu nešto što je specifično za SDA, no ono što raskolu u ovoj partiji daje dodatnu težinu je činjenica da se zaraćene strane u borbi za svoje interese kriju iza navodne podrške predsjednika stranke Sulejmana Tihića, koji se već duže vrijeme bori s teškom bolešću. Legitimna politička težnja za zauzimanje što boljih pozicija u partiji ovako se pretvorila u lešinarenje. Nema više onih izjava zabrinutosti za Tihićevo zdravlje i želja za brzo ozdravljenje. Zamijenilo ih je nečasno zaklinjanje u to čije je namjere podržao predsjednik stranke, ko je s njim uspio duže razgovarati o kadrovskim promjenama, kome je sve slao telefonske poruke sa navodnim instrukcijama o načinu glasanja o sudbini Bakira Alispahića.

Koliko je u akciji odstrela Bakira Alispahića neprimjereno i nemoralno skrivanje iza odsutnog Tihića, nesvjesno je novinarima priznao i sam Bakir Izetbegović, drugi čovjek SDA.

"Ja sam s gospodinom Tihićem razgovarao u dva navrata, upoznao ga s tom problematikom i kazao da mi, ako ima sugestija u vezi s tim, javi. Predsjednik Tihić nije u punom kapacitetu, čovjek se bori s teškom bolešću. Možda neke teme, koje su za nas prevažne, za njega više i nisu toliko važne. Dakle, o smjeni nisam dobio njegov precizan stav", izjavio je Izetbegović nakon sjednice stranačkog Predsjedništva.

Legitimna politička težnja za zauzimanje što boljih pozicija u partiji ovako se pretvorila u lešinarenje. Nema više onih izjava zabrinutosti za Tihićevo zdravlje i želja za brzo ozdravljenje

Uz priznanje da Tihić, nažalost, ima mnogo težih briga od kadrovskih križaljki u stranci, Izetbegović je ovom izjavom potvrdio i da uklanjanje Bakira Alispahića spada u veoma važna pitanja. Toliko važna da je, radi njihovog hitnog rješavanja, objema strujama u SDA prihvatljivo da i bolesnog predsjednika koriste kao svog asa iz rukava.

Moralu, očigledno, nije mjesto u politici. U njoj vladaju interesi. Interesima se sve podređuje: dojučerašnja prijateljstva, ljudski život, zdravlje i javno proklamovani ciljevi. Opstaju najjači, a snaga se ogleda u broju istomišljenika okupljenih oko zajedničkog projekta. Smjenom Bakira Alispahića uspješno je okončan tek jedan projekat. Iz stranke još nije otjeran pa ostaje potencijalna prijetnja do kongresa SDA kada bi se mogao pojaviti kao jedan od kandidata za novog predsjednika. To što je Alispahić javno tvrdio da nije zainteresovan za Tihićevog nasljednika govori ili da članovi stranačkog Predsjedništva ne vjeruju u njegovu tvrdnju ili da je smijenjen zbog još krupnijeg razloga. Neuvjerljivi su i nekonkretni zvanični argumenti za Alispahićevo uklanjanje iz dvije stranačke komisije. Iz Odbora sa sigurnost smijenjen je zato što nije adekvatno reagovao zbog paljenja zgrade Predsjedništva BiH tokom protesta građana 7. februara. Iz Kadrovske komisije sklonjen je zato što "nije na pravi način uzvratio povjerenje SDA", ali i zbog svojih medijskih istupa. Alispahić je, nakon što je početkom marta ostao bez prve stranačke dužnosti, javno poručio da smeta Izetbegoviću, Sarajliću i generalnom sekretaru SDA Amiru Zukiću. Nije objasnio zbog čega smeta ovoj trojki, ali je kazao da mu "neki" u stranci zamjeraju zbog druženja s pojedinim članovima rukovodstva stranke i s "pojedincima koji potiču rasvjetljivanje političkih ubistava". Opstane li Alispahić u SDA i poslije dvostruke smjene, moguće je očekivati još projekata usmjerenih na smanjivanje njegovog uticaja do konačne eliminacije iz političkog života, odakle mnogima može nauditi, jer kao nekadašnji prvi obavještajac o svima puno zna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije