Kolumne

Zakoniti sukob interesa

Funkcioneri u institucijama BiH i FBiH od sredine novembra prošle godine mogu, bez straha da će biti kažnjeni, novac iz budžeta usmjeravati na račune svojih prijatelja, rođaka i stranačkih kolega.

Mogu poslove dodjeljivati vlastitim firmama ili novac uplaćivati u fondove svojih političkih stranaka, što nije zanemarivo, posebno u ovih šest mjeseci pred opšte izbore kada čak i vladajućim strankama fali sredstava za finansiranje kampanja. Ukratko, u obavljanju javnih funkcija izabrani zvaničnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici smiju "svoj privatni interes staviti izad javnog interesa". Ova pogodnost odnosi se na ministre, parlamentarce, direktore i savjetnike u federalnim i institucijama BiH, jer za ova dva nivoa vlasti od jeseni niko (ni reda radi) više ne provjerava da li krše Zakon o sukobu interesa. Većina u Vijeću ministara i parlamentu BiH, pod izgovorom usklađivanja sa međunarodnim standardima, po hitnom je postupku izmijenila Zakon o sukobu interesa u institucijama BiH, kojima je Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK) oduzela mandat da provjerava funkcionere i kažnjava one za koje je utvrđeno da su privatni interes stavili iznad javnog. Izmjenom državnog zakona, CIK je, po automatizmu, onemogućen da ove poslove provodi i za funkcionere u Federaciji BiH, a parlamnet ovog entiteta nije se ni potrudio da izmjenom svog zakona nekoga ovlasti da ga provodi.

Zakonodavac na nivou BiH, teoretski, našao je zamjenu za CIK. Tako bi se procedurama utvrđivanja i sankcionisanja sukoba interesa trebalo da bavi nova komisija u kojoj dvotrećinksu većinu imaju poslanici i delegati parlamenta BiH. U osnivanju ove komisije parlament je probio sve rokove iz zakona koji su sami usvojili pa delegati i poslanici SNSD-a, SDP-a, SDA, HDZ BiH i HSP-a, kao njeni tek imenovani članovi, još nisu počeli raditi. Parlamentarci se ponašaju kao da je nevladin sektor usvojio novo zakonsko rješenje pa, glumeći nevinost i naivnost, poručuju kako se ovim kašnjenjem šalje loša poruka građanima koji bi, eto, mogli pomisliti da se političari zapravo boje da provjeravaju ko je od njih budžet stavio u službu privatno-stranačkih potreba. Ne boje se, naravno, nego samo čekaju da se okonča procedura i zakaže konstitutivna sjednica Komisije za odlučivanje o sukobu interesa. A kada se članovi ove komisije, vladajući i opozicioni parlamentarci, sve podržani rukovodstvom Agencije za prevenciju korupcije BiH, zahuktaju u svom radu, ima da poslovnik usvoje do ljetne pauze. Po povratku s odmora, čim bude dozvoljavao kalendar stranačkih predizbornih aktivnosti diljem BiH, sastaće se koji put i zavisno od postojanja kvoruma utvrditi preostale paragrafe propisa po kojima će početi raditi - malo sutra. I bez ovog odugovlačenja sa osnivanjem i početkom djelovanja novoosnovane komisije, nova rješenja u Zakonu o sukobu interesa u institucijama BiH sporna su, smiješna i nedjelotvorna koliko i, na primjer, odluka velesile Crne Gore da uvede sankcije tamo nekoj Rusiji. Jedina nesporna promjena je ukidanje zabrane kandidovanja za osobe za koje je utvrđeno da su prekršile zakon. Na tome su insistirale i međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava. Problematično je što su vladajući na nivou BiH pod okriljem provođenja ovog međunarodnog standarda odlučili da ostale kazne potpuno obesmile. Smanjenje do 50 odsto neto plate nova je najstroža novčana kazna za državnog ministra, parlamentarca, direktora ili njegovog savjetnika uhvaćenog kako je milione prebacio stranačkoj firmi ili na drugi maštovitiji način zloupotrijebio javnu funkciju.

U obavljanju javnih funkcija izabrani zvaničnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici smiju "svoj privatni interes staviti izad javnog interesa"

Uz ovu "rigoroznu", tu je i sankcija prema kojoj prekršioca zakona ljubazno pozivaju da podnese ostavku ili predlažu njegovom šefu da ga razriješi dužnosti. Najuzbudljivije od svega je sam proces odlučivanja unutar Komisije. Ovdje su politička nepristrasnost i zaštita javnog dobra garantovani, ali samo u članu zakona koji govori o tome. Naime, ako Komisija provjerava i navode da je njen neki član u sukobu interesa (poslanik, delegat ili jedan od trojice čelnika Agencije za prevenciju korupcije), on može prisustvovati sjednici, ali ne može učestvovati u raspravi i odlučivanju o sebi. U praksi, to bi izgledalo ovako. Ukoliko bi postojala sumnja da je član ove komisije Lazar Prodanović u sukobu interesa, on ne bi mogao odlučivati o svom slučaju, a mi bismo trebalo da vjerujemo da se njegov stranački kolega Staša Košarac pri glasanju neće voditi političko-stranačkom solidarnošću nego raspoloživim dokazima. Iako, za razliku od SNSD-a, druge stranke nemaju po dva člana u Komisiji, jednako je naivno očekivati da će pozicija glasati za kažnjavanje svojih partnera ili da će rukovodioci Agencije za prevenciju korupcije BiH glasati za sankcionisanje poslanika ili delegata koji su u parlamentarnoj komisiji nadležnoj za nadzor rada ove agencije i njenog direktora i zamjenika. Vladajući će spremno reći da nepristrasnost postupka ranije nije garantovala ni Centralna izborna komisija što jeste tačno budući da i članove CIK-a u konačnici imenuju političke stranke zastupljene u parlamentu, a i neki procesi vođeni protiv visokih stranačkih funkcionera, uprkos postojanju previše dokaza, CIK nikada nije završio pa su odahnuli kada ih je državni parlament razvlastio.

I ovakav, manjkav Zakon o sukobu interesa u institucijama BiH, bolji je od bezakonja, što je slučaj sa federalnim institucijama. Zakon za FBiH postoji, ali nema čak ni fiktivne institucije koja bi zvaničnike mogla podsjećati da javne funkcije ne bi smjeli koristiti da zadovolje prohtjeve vlastitih familija ili stranaka. Zato ono što je ranije radio ministar poljoprivrede FBiH Jerko Lijanović, dajući novac iz budžeta svojim firmama i partiji, u ovoj izbornoj kampanji može raditi potpuno transparentno, jer ga nema ko kazniti ni javnom opomenom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije