Nezavisni stav

Agencije za prodavanje magle

Agencija za usitnjavanje mekinja, Institut za pronalazak tartufa, Direkcija za koordinaciju vremenskih nepogoda, Služba za izgubljeno-nađeno...

Pojedine institucije otprilike ovakvog profila poslova, u preneseno-satiričnom značenju, utjelovljuju ono što danas nazivamo državnim agencijama za koje niko živ ne zna šta zapravo rade? Kakve rezultate rada ostvaruju? I - najbitnije - ko od njihovog "rada" ima bilo kakve koristi, osim njih samih?

Odgovor na ovo pitanje (možda) bismo dobili jedino pažljivim iščitavanjem izvještaja o reviziji njihovog poslovanja, ali to je već priča za sebe.

Unazad godinama državne agencije predstavljaju institucionalni poligon za obračun samozvanih patriotskih snaga, i onih drugih koji vele da im država baš i nije draga (iako gotovo svi luksuzno od nje žive). Ovi prvi smatraju da bi ukidanje ili restrukturiranje nekih agencija derogiralo sami proces jačanja države i njenih institucija. Ovi drugi, pak, smatraju da je suludo bacati milione iz prazne budžetske kase jer su rezultati rada ovih institucija potpuno nevidljivi.

U neku ruku, i jedni i drugi imaju jednako validne argumente za svoje stavove. No, opći je dojam da su takvi argumenti zapravo ništa drugo do jedna od stalno prisutnih i namjerno induciranih političkih tenzija. I to samo zato da se ne priča o njima samima (političarima i funkcionerima) i njihovim rezultatima. U svemu tome najviše profitiraju upravo uposlenici i čelni ljudi ovih agencija (čast časnim izuzecima), koji, bez imalo pretjerivanja, imaju pomalo nadrealne, evropski standardizirane i fantastično plaćene poslove u državi razorenoj recesijom i socijalnom nesigurnošću.

A kad je država, kakva god da je, napokon odlučila da tim i takvim nesretnim agencijama kupi zgrade za trajni smještaj, jer za mnoge godinama plaćaju paprene kirije, uslijedio je vrhunac. Direktori vele da im nedostaje dovoljno komfora?! Doista, nakon ovakvih informacija, uvijek se pitamo kako je uopće moguće da ova država i dalje funkcionira?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije