Nezavisni stav

Alkohol i vrtići

Dok se roditelji žale da njihovu djecu u vrtićima hrane parizerom i margarinom, zbog čega im je stomak više prazan nego sit, a o kvalitetu takve ishrane da i ne govorimo, uprava banjalučkih vrtića istovremeno nabavlja alkohol za potrebe ovih ustanova.

Centar za predškolsko vaspitanje, naime, na javnom pozivu zatražio je da mu ponuđači dostave ponude za isporuku čak 234 flaše vina, 72 flaše štoka i 15 kartona piva.

Istovremeno, dok nabavljaju 666 flaša alkoholnih pića, banjalučki vrtići za naredne tri godine naručuju, na primjer, samo 15 komada sira feta od 950 grama, po devet kilograma pršuta i suvog vrata, ili tek 360 vrećica smokija od 50 grama i 360 vrećica štapića od 40 grama.

Ulaganje u razvoj i u obrazovanje djece u ranom djetinjstvu daje najbolji povrat na investiciju, a kod nas se najviše novca troši u beton, ili kao što je ovdje slučaj -  na alkohol.

U vrijeme ekonomske krize, a naročito svakodnevnih akrobacija sve siromašnijih roditelja da, između ostalog, izdvoje sredstva za plaćanje vrtića, postavlja se pitanje zašto se nabavlja roba koja služi neprimjerenom luksuzu zaposlenih, a ne za suštinsku potrebu ishrane djece.

Ustanove su tako, primjera radi, na spisak mogle da stave sredstva za higijenu, a koja su inače roditelji dužni da donesu iz svoje kuće.

Zar treba da dozvolimo da se nečije bahato ponašanje lomi na nejakim leđima naših klinaca koji imaju samo dvije želje, sit stomak i druženje s vršnjacima?

I dok roditelji ionako plaćaju masnu cifru za vrtiće, pitamo se šta ulazi u tu cijenu ako djeca jedu nezdravu hranu, a toaletni papir donose od kuće?

Nadležne ustanove bi, stoga, trebalo da ulože maksimalne napore kako bi se konačno stalo ukraj i ovom problemu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije