Nezavisni stav

"Američka pita" i bh. sataraš

Svako ko se bavi ovim našim, često rudarskim, po uvjerenju etičkim, a suštinski devalviranim poslom u današnjoj BiH, barem nekada se mogao susresti s nekim od predstavika međunarodnog diplomatskog kora.

Popravilu su to uglađeni i obrazovani ljudi, ugledni zvaničnici, diplomate od karijere, koji su sav svoj život, pa tako i privatni, podredili pozivu kojim se bave. Njihove porodice, žene i djeca, a sve su to porodični ljudi, nikada ne postavljaju pitanje zašto nakon dvije ili četiri godine "skućavanja" na određenoj destinaciji, na kojoj im djeca krenu i u školu, moraju sve ponovo. Jovo nanovo. I tako katkad unedogled, koliko traje prosječna karijera.

Na prvi pogled, razlike između stranih diplomata i diplomatskih predstavnika BiH u svijetu nema. Samo naizgled i površinski. U stvarnosti, razlike su ponekad tolike da variraju od smiješnih do tragikomičnih. I ne mislimo pritom na slučajeve poput "slavnog" ratnog i postratnog diplomate iz Goražda, Hadže Efendića, koji nas je predstavljao u svjetskom megapolisu Beču, a da se teško služio i maternjim jezikom (engleski i njemački nije znao ni beknuti).

U ovom slučaju govorimo najprije o (ne)isplaniranim misijama, nedostatku vizije, infrastrukture i logistike, a pogotovo o samoj srži diplomatije, koja je iz perspektive BiH po pravilu svedena na lične stavove pojedinaca ili političkih interesnih grupa. Države, u vanjskopolitičkom slučaju, često nema ni "na mapi". Treba li nas onda frapirati, šokirati, skandalirati informacija da je BiH nespremna dočekala i naglo "divljanje" dolara, pa stoga ozbiljno prijeti zatvaranje dvije vjerovatno ključne destinacije u svijetu - Misije pri UN-u u Njujorku i Ambasade u Vašingtonu?!

Već smo se navikli na razne bruke i sramoćenja, omalovažavanja i potcjenjivanja, no ostvari li se ovaj najcrnji scenario jedno je sigurno: bio bi to definitivni početak kraja ove države, za šta bi najveću odgovornost snosili oni koji se u nju kunu!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije