Nezavisni stav

Anketa podigla veliku prašinu

Anketa koju je nastavnica engleskog jezika u Osnovnoj školi "Meša Selimović" u Sarajevu dala djeci da ispune, a za koju u ovoj školi tvrde da je dio magistarskog istraživanja, odnosno da je magistarska teza, izazvala je žestoke polemike u javnosti.

Roditelji su zgroženi pitanjima koja je nastavnica postavila u anketi tipa koja je nacija pametnija, pismenija, koga bi birali za momka ili djevojku...

Društvene mreže su okupirane ovim upitnikom koji, ako ćemo pravo govoriti, i nije empirijski dobro koncipiran i napravljen je senzacionalistički.

Pitanje je koji univerzitet, ministarstvo ili pedagoška ustanova može dozvoliti ovako koncipiranu anketu?

Da li je neko od stručnjaka vidio tu anketu? Ko je profesor kod kojeg nastavnica brani magistarsku tezu? Da li je on vidio na koji način njegova koleginica istražuje svoju tezu i da li je to u skladu s etičkim kodeksom u obrazovnim institucijama?

Pitanja u anketi kao što je "S kim biste sjedili u autobusu na ekskurziji?" su diskriminacija i ne potiču zajedništvo djece u školi.

Zbog čega je jedan prosvjetar odlučio da uradi anketu koja bi mogla izazvati incident ili veće podjele u školi?

Hoće li neko odgovarati za to što se u jednoj obrazovnoj instituciji iniciraju podjele? Ako se ponosimo time da je Sarajevo multinacionalno i multietničko, zbog čega onda Kanton Sarajevo, odnosno resorno ministarstvo i Univerzitet dozvoljavaju takvu jednu diskriminaciju u školi?

Roditelji su razočarani i bijesni, kažu da ih niko nije kontaktirao, da su njihova djeca maloljetnici i da oni donose odluke u ime njih.

Ko je onda dozvolio da neko u ime roditelja donese odluku da njihovoj djeci u ruke da jednu takvu diskriminirajuću anketu?

Ako je nastavnica ideju dobila gledajući emisiju "Perspektiva", to nije u redu, jer ona je trebala da zna da nije novinar koji radi emisiju ili istražuje za tekst, ona je prosvjetni radnik koji je odgovoran za djecu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije