Nezavisni stav

Apatija građana i bezobrazluk vlasti

Cijene goriva, ali i osnovnih životnih namirnica u BiH penju se ka nebu, a vlasti u BiH ne razmišljaju na koji način ublažiti udar na džepove građana, jer se spremaju za predstojeće izbore u oktobru.

Naime, nijedna od parlamentarnih stranaka u BiH ne želi sada da se bavi Zakonom o akcizama u BiH, koji je na postojeću cijenu jedne litre goriva dodao još 18 feninga, jer su u predizbornoj kampanji.

Kod većine bh. političara i parlamentaraca postoji bojazan da bilo kakav prijedlog koji bi suspendovao akcize ili bi omogućio ublažavanje finansijske krize s kojom se suočavaju građani BiH neće proći u Parlamentarnoj skupštini BiH, jer će, kako su većina njih kazali, drugi spriječiti da bilo koja stranka dobije predizborne poene za dobar prijedlog.

I dok se bh. političke stranke brinu samo za svoje izborne rezultate, cijene goriva u BiH rastu na sedmičnom nivou, a građani koji kupuju u trgovačkim centrima suočeni su sa činjenicom da cijene na artiklima koji su svakodnevno potrebni za život lagano rastu, kao što raste i cijena goriva pet do deset feninga po litri.

Možda to i ne brine zakonodavnu i izvršnu vlast u BiH, jer jedina briga je sad kako dobiti novi ili još jedan mandat u parlamentima, skupštinama i vladama.

Ono što dodatno treba da zabrinjava je i činjenica da veliki broj građana kritikuje vlast na društvenim mrežama, ali da u suštini ne postoji aktivizam, odnosno ne postoji volja da se na druge, zakonite načine građani bore za bolji život.

Recimo, u razvijenim zapadnim zemljama, kada se desi situacija da cijene goriva skoče dva puta u jednom mjesecu, građani pronađu način da kažu da se protive takvom postupku vlasti. U BiH već dugi niz godina vlada jedno stanje za koje je teško uspostaviti dijagnozu, izuzev reći da je kolektiva apatija u pitanju.

Na društvenim mrežama često pročitamo da je dogorjelo do nokata, pa koliko je dogorjelo, vidjećemo u oktobru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije