Nezavisni stav

Autoput i EU

Evropska unija prihvatila je pet saobraćajnih projekata koje je predložila BiH i spremna je da stručno i finansijski pomogne u njihovoj realizaciji.

Jedan od projekata je i autoput od Gradiške preko Banjaluke do Travnika i dalje do Sarajeva, koji bi, ako sve bude išlo kako treba, mogao biti završen do 2030. godine.

Zvuči optimistično, ali ko god imalo poznaje prilike u BiH složiće se da je to na dugom štapu i gotovo nemoguće. Prvo, BiH mora postići saglasnost o Strategiji transporta i donijeti akcioni plan za njeno sprovođenje, o čemu priča traje već godinama. Drugo, autoput koji bi Banjaluku spajao sa Sarajevom u BiH je političko, a ne ekonomsko pitanje i, treće, taj autoput direktni je konkurent autoputu Banjaluka - Doboj, zbog čega će vrlo uticajni pojedinci uraditi sve da sruše logičan i neophodan projekat koji bi povezao dva glavna centra u BiH.

Biće uspjeh ako do 2030. godine aktuelna politička generacija (na zalasku) završi svu potrebnu dokumentaciju i u nasljeđe je ostave mlađim liderima, koji će sasvim sigurno pronaći način i novac da se upuste u gradnju i urade nešto od čega će koristi imati i jedni i drugi.

Za razliku od BiH, većina ostalih država čiji su projekti prihvaćeni od strane EU iskoristiće priliku koja im se nudi i ozbiljno će raditi, ako ništa barem na utvrđivanju strateških pravaca i izradi potrebne dokumentacije, ali ni oni sasvim sigurno neće uraditi ni 10 odsto od onoga što su prezentovali.

Tamo negdje oko 2030. godine Balkan će saobraćajno, politički i etnički manje-više izgledati kao i danas.

Bićemo toliko povezani, a toliko daleko jedni od drugih. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije