Nezavisni stav

Aveti prošlosti

Aveti prošlosti ponovo su oživjele u Unsko-sanskom kantonu nakon ubistva sedamnaestogodišnjeg Ismeta Bajraktarevića iz Bužima, koje se dogodilo neposredno po okončanju predizbornog skupa Stranke demokratske akcije u Velikoj Kladuši.

Nesretnog maloljetnika nožem je smrtno ranio Elvedin Mešanović, kojeg je policija uhapsila neposredno po izvršenju zločina.

Prema izjavama svjedoka, sve se odigralo u gradskom parku u Velikoj Kladuši, kuda se zaputila grupa mladića iz Bužima okićenih stranačkim obilježjima i zastavama, pjevajući i veličajući Armiju RBiH.

Mešanoviću, za kojeg kažu da je osoba sklona alkoholu i drugim opijatima, to je bilo dovoljno da se zaleti i Bajraktareviću kuhinjskim nožem zada smrtonosni udarac.

Inače, ubica je dijete poginulog borca vojske Fikreta Abdića, pa se ovom zločinu mogu pripisati političke konotacije.

Zanimljivo je da su u vrijeme tragičnog međubošnjačkog sukoba, koji se odigravao na širem području općine Velika Kladuša, ubica i žrtva bili djeca.

Zločin je u Velikoj Kladuši, ali i susjednim gradovima na području Unsko-sanskog kantona uzburkao duhove rata koji su godinama mirnodopskog života u dobroj mjeri potisnuti u drugi plan.

Političke partije su svjesne opasnih konotacija koje može proizvesti ovaj događaj, pa se s govornica čuju pomirujući tonovi, a u saopćenjima se ističe da zločin nema političke motive.

Iako je od rata u Bosni i Hercegovini prošlo gotovo dva desetljeća, opasne političke ideje sukoba i mržnje nastavljaju da žive i da se, nažalost, prenose na generacije koje stasavaju. Možemo li se osloboditi mržnje ili je Ivo Andrić bio u pravu kad je konstatovao da u BiH ima više ljudi koji su spremni da u nastupima nesvjesne mržnje i pod raznim izgovorima ubijaju ili budu ubijeni nego u svim drugim zemljama? Odgovor na to pitanje nikad nećemo dokučiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije