Nezavisni stav

Bakirov autogol

Stranka demokratske akcije (SDA) zapalila je ionako zapaljivu atmosferu u Bosni i Hercegovini svojom najavom da će pred pravosudnim institucijama zatražiti da se preispita ime Republika Srpska.

Nakon te najave odmah u oči upala je činjenica da su to saopštili dan nakon što su sa SNSD-om dogovorili da se "spusti lopta" i da se što prije formira vlast i svima iznad glave upalili upitnik - zašto su to uradili. Svako je imao svoje viđenje, ali je jedno svima zajedničko, da je SDA gurnula BiH na ivicu ambisa u koji može lako da upadne.

Plan SDA, sasvim razumljivo, u Republici Srpskoj je dočekan na nož, a ni međunarodni faktor kao ni predstavnici Hrvata nisu sa oduševljenjem prihvatili namjere najjače bošnjačke stranke. Srpska je jednim glasom, nakon sastanka predstavnika političkih partija u RS sa predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, poručila da neće mijenjati svoje ime, da je ona ustavna kategorija i da je zagarantovana Dejtonskim mirovnim sporazumom. Međunarodni faktor je podvukao da prema Ustavu BiH, BiH se sastoji od dva entiteta: Republike Srpske i Federacije BiH, potez SDA ocijenio je kao neodgovoran i kontraproduktivan, te pozvao sve političke aktere da se suzdrže od političkih manevara, dok su Hrvati isticali da je Srpska ustavna kategorija.

Poslije salvi reakcija lider SDA Bakir Izetbegović ponovo spušta loptu (samo ne znam koliko će je puta spuštati) i vlastima RS daje rok od pola godine da, kako on kaže, isprave nepravdu prema diskriminisanim Bošnjacima i Hrvatima. Izetbegović ovim potezom pokušava da se izvadi iz gliba u kojem je do guše. Vjerovatno nije očekivao da će na stranu Srpske i Ustava BiH stati i međunarodni faktor i skontao je da je umjesto da da gol, sebi zabio autogol.

Ali, šta dalje? Izetbegović istinski mora da spusti loptu, zarad svih naroda, da shvati da je BiH komplikovana zemlja i da se ništa ne može uraditi bez konsenzusa svih. Takođe, i druge strane u BiH treba to da shvate i da svi zajedno krenu u napad kako bi svima bilo bolje. Jer, stvarno je vrijeme za to.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije