Nezavisni stav

Balkanski šibicari

Istog dana kada je iz procedure u bh. parlamentu skinut zakon o javnim nabavkama, na kojem je uz pomoć USAID-a radilo nekoliko organizacija, priča o popisu stanovništva dovedena je do usijanja.

Nešto ranije biskup Komarica je "nabacio" sa Blajburgom, a odmah nakon toga je, čisto da dodatno "podgrije" već usijani bosanski lonac, rejs Kavazović izrekao onu o Srbima "vlasima". Srpski odgovor, vjerovatno, nećemo dugo morati čekati.  I novi krug nacionalističkog iživljavanja može se ponovo zakotrljati.

Odbačeni zakon o javnim nabavkama je građanima trebalo da, prema procjeni USAID-a, godišnje uštedi barem pola milijarde maraka i potpuno je zasjenjen pričom o popisu i međusobnom nacionalističkom vrijeđanju. Slučajno? I je li slučajno da baš kada je bila dogovorena Reformska agenda dođe odluka Ustavnog suda BiH o Danu Republike, baš da nacionalni dušebrižnici ponovo dobiju povod da brane "čast i dostojanstvo" svog naroda? Je li slučajno da se svaki put kada se nešto pokrene, kada krene priča o ekonomiji ili kada na dnevni red dođu zakoni koji treba da uštede novac, povećaju transparentnost i ovu zemlju približe uljuđenim zemljama, pokrene neka nova nacionalistička priča?

I svaki put, od zaglušujuće buke nacionalističke kakofonije niti čujemo niti vidimo kada se izvarani očajnici penju po stranim ambasadama tražeći svoj krvavo zarađeni novac, dok se spaljuju po trgovima i rovare po kontejnerima. Okrećemo glavu i u poslušnom nacionalnom stroju stupamo za pastirima koji nas vode u provaliju, isti oni koji za to vrijeme kupuju audije, zidaju velelepne vile, a porodice obezbjeđuju do šestog koljena. Vjerovatno od novca koji su dobili javnim nabavkama s početka ovog teksta.

Zašto to nije svakom očigledno? Šta je tu tako teško da se razumije?

Sve je, izgleda, u ovoj prokletoj avliji lakše nego srušiti ljudske tvrđave u koje smo se ušančili jedni protiv drugih, pa ni ljubav, ni čast, ni dostojanstvo nikako da probiju okoštale zidine i protjeraju ove šibicare koji nas vijekovima varaju istim pričama. Džaba je nama Meša Selimović govorio, džaba nas Ivo Andrić opominjao, jedino što smo mi o njima "naučili" je da im brojimo krvna zrnca. Vjerovatno da ih upišemo u naš popis.

Po balkanskoj metodologiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije