Nezavisni stav

Balkansko blato

Ovih dana, dok na televiziji gledamo nacionalistički predizborni ping-pong između Hrvatske i Srbije, podsjetim se na onu duhovitu ilustraciju na kojoj je nacionalizam prikazan kao avion sa lijepim širokim bijelim krilima.

Bez jednog krila u Zagrebu, a drugog u Beogradu, ovaj "avion" koji nas "voza" već barem dvije decenije (a vjerovatno i mnogo duže) ne bi mogao ni da se odlijepi od tla, a kamoli da toliko uspješno leti na opšte zadovoljstvo nacionalista, ne samo onih u Srbiji i Hrvatskoj, već i ovih naših ovdje.

Ovaj put izbori su u Hrvatskoj, u Srbiji je u toku slaganje nove vlade, pa je red na beogradskoj braći da svojoj zagrebačkoj rodbini malo pripomognu ne bi li ih nekako progurali kroz predizborna istraživanja javnog mnjenja. Samo onaj ko najjače i najbolje lupi šakom o sto i Srbima pokaže kako se čuva Hrvatska, može računati da će biti u prilici da tamo sastavi novu vladu. Poslije će hrvatska nacionalistička braća već nekako zahvaliti srpskoj, kada njima zatreba predizborna podrška. Braća sve pamte pa vrate.

A pritom i jednima i drugima dobro dođe da se pažnja običnih građana skrene sa mizerne ekonomske situacije i u jednoj i u drugoj zemlji. Dobro im dođe da građani zaborave da u obje zemlje danas vladaju tajkuni koji su ih devedesetih godina prošlog vijeka poveli u rat, i koji su, dok je mladost živote i zdravlje gubila po rovovima, kod kuće temeljito "počistili" fabrike u koje se kasnije više nije imao ko vratiti.

Predizborna kampanja za lokalne izbore u BiH još nije ni počela, a ovdje se već mjesecima naši nacionalisti preko entitetske granice nadvikuju i nadmudruju po već dobro uhodanim i razvijenim temama. Razlika u odnosu na Srbiju i Hrvatsku, doduše, nije samo u tome što naš nacionalistički avion nema dva, već čak tri krila, već i u tome što aktivnu ulogu u njegovom pospješivanju igra i međunarodna zajednica. Stranci, umjesto da zavrnu finansijske slavine - što je jedini jezik koji svi balkanski nacionalisti odlično razumiju - zajedno s njima ulaze u ovo blato i mjesecima se iscrpljuju na bezveznim temama iz kojih će, ma šta da urade, u svakoj varijanti izaći kao gubitnici.

Da mogu poslije po svijetu da pričaju kakvi smo mi ovdje Balkanci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije