Nezavisni stav

"Banjalučanke" ponos grada

Postoji li išta ljepše nego kada neko slavu svoga grada pronosi pjesmom, postavši tako njegov najbolji ambasador.

Grad na Vrbasu ima tu sreću da je iznjedrio Ženski kamerni hor "Banjalučanke", koji je ponovo osvjetlao obraz vrativši se sa posljednjeg internacionalnog takmičenja krunisan zlatom. Na jednom od najrespektabilnijih međunarodnih takmičenja, na kojem se okupilo 50 horova iz cijelog svijeta, "Banjalučanke" su uspjele osvojiti žiri koji ih je nagradio dvjema zlatnim medaljama.

Svojim anđeoskim glasom ovaj hor, pod vodstvom Mladena Matovića, već godinama pronosi slavu grada na Vrbasu. Nakon osvajanja značajnih nagrada i priznanja na mnogim domaćim i međunarodnim takmičenjima, a pogotovo nakon uspeha na Svjetskoj horskoj olimpijadi u Kini, čitavoj kulturnoj javnosti postalo je jasno da je ovaj ansambl stasao u najreprezentativniji ženski hor u regionu, ali i šire. O tome svjedoči i činjenica da su "Banjalučanke" na zvaničnoj svjetskoj rang-listi 50. najboljih horova svijeta, te da zauzimaju visoko deveto mjesto kao najbolji hor iz jugoistočne Evrope.

Pitanje je sad da li su nadležni svjesni koji dragulj imaju pod svojim okriljem. Da li je dovoljno sjetiti se nekoga samo kada svome gradu donese zlatnu medalju. Tačno je da je recesija u našoj zemlji "pojela" kulturu, međutim, primjer "Banjalučanki" uliva nadu da ipak nije sve izgubljeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije