Nezavisni stav

"Banjalučanke", svaka čast

A, budžet za kulturu u Republici Srpskoj iznosi... Ma, koga briga koliko iznosi, ko još gleda cifre kojima raspolažu naši kulturni radnici kada oni i pored toga bilježe istorijske rezultate.

Cifre niti bilo šta drugo nisu spriječili Ženski kamerni hor "Banjalučanke" iz grada na Vrbasu da na Svjetskoj horskoj olimpijadi u Rigi osvoji zlatnu medalju.

Snovi su postali java, a djevojke koje čine ovaj hor pod umjetničkim rukovodstvom dirigenta Mladena Matovića već godinama osvajaju značajne rezultate na svim takmičenjima, no ovaj posljednji zasigurno zaslužuje najveće poštovanje.

Nastupe ovih djevojaka teško je opisati, oni se moraju vidjeti i doživjeti, jer količina energije, ljepote i jedinstva glasova koje emituju na publiku ne sreće se često ili gotovo nikako.

Još jedna zlatna medalja će stići u Banjaluku, još jedno svjetsko priznanje naći će se pod okriljem ovog grada, a iako u svijetu nismo često predstavljeni u pozitivnom kontekstu, na sreću uvijek se nađu pojedinci ili grupe koje nam osvjetlaju obraz, odu korak dalje i prekroje istoriju tako da ona bude okrenuta ka BiH. A, od ovog momenta, bar kada je horska muzika u pitanju, javnost će zasigurno biti okrenuta ka BiH i Banjaluci, te horu koji čine najljepše djevojke i od kojih svaka ponaosob zaslužuje najveće čestitke za ovaj podvig. 

Nije samo horsko pjevanje ono što su "Banjalučanke" promovisale u Rigi. Ovaj hor univerzalnim jezikom muzike pozvao je međunarodnu javnost da da svoj doprinos u ublažavanju posljedica poplava koje su zadesile BiH i region. Još jedan potez zbog kojeg zaslužuju naklon. Bez mnogo pompe, priče o novcu, koji je za kulturu minimalan, Ženski kamerni hor iz grada na Vrbasu se uputio ka Rigi, osvojio zlato i za sva vremena upisao grad i državu iz koje dolazi na mapu najkvalitetnijih, bar kada je umjetnost u pitanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije