Nezavisni stav

Besmislene obuke

Zbog opstrukcije nekoliko ljudi iz Ministarstva transporta i komunikacija, budžet BiH samo po osnovu obuke vozača u posljednjih pet godina ostao je bez nekoliko stotina hiljada KM.

Isti ti ljudi, koji opstruišu sve ono od čega nemaju koristi, neprikosnoveno i bez ikakve odgovornosti kao pomoćnici, sekretari ili šefovi gotovo deceniju vladaju Ministarstvom transporta i komunikacija BiH.

Svoj položaj učvrstili su za vrijeme mandata Rude Vidovića, s kojim su zajedno, zahvaljući nacionalnim i stranačkim vezama, a uprkos protivljenju desetina hiljada vozača, "izgurali" odluku prema kojoj oni koji voze kamion izvan BiH moraju školi u Širokom Brijegu za obični papir platiti nekoliko stotina KM kako bi stekli uslove za licencu.

I sad, nakon što je istekao ugovor s tom školom u Širokom Brijegu, Rudini "puleni" na sve načine pokušavaju da ga produže, a što će im vjerovatno poći za rukom, samo je pitanje da li će to uraditi putem konkursa, nekom odlukom ili direktnim sporazumom koji će potpisati ministar koji obično nema nikakve veze s tim.

Izjava jednog od prevoznika da u svakom gradu u BiH možete postati doktor nauka, a samo u Širokom Brijegu vozač kamiona, možda i najbolje ilustruje apusrd odluke da profesionalni vozači prije nego što dobiju licencu moraju otići na tzv. doškolovanje, a kasnije i na povremene edukacije, koje, recimo, podrazumijevaju objašnjenja kako se u kojoj zemlji EU plaća putarina.

Te besmislene obuke organizuju se, kako reče jedan od vozača, uglavnom po kafanama i restoranima, gdje su stručnjaci iz Ministarstva transporta i komunikacija, siguran sam, i dogovorili cijeli posao.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije