Nezavisni stav

Bespravna gradnja

Na svakom ćošku u Banjaluci postoji neleglani izgrađeni objekti, od bašta kafića, raznih građevina pa sve do reklama, antena i kablova.

Prolaznici negoduju najčeće zbog bašta kafića pa se šetajući trotoarom pojednim ulicima buklavno provlače između kafanskih stolova.

Zbog toga su koplja ukrstili ugostitelji i inspektori, koji žele stati na kraj "divljim" objektima, a osim ugostitelja, s inspektorima će u narednom periodu imati posla svi ostali koji imaju bilo kakve bespravno podignute objekte.

Slike iz Banjaluke prethodnih sedmica pokazuju da su gradske vlasti odlučile da se uhvate u koštac s tom problematikom pa su krenuli u uklanjanje "divljih" objekata.

Prvi na meti inspekcije bili su kablovski operateri, a zatim i bespravno izgrađene nadstrešnice i ljetne bašte ugostiteljskih objekata.

Ističu da je to samo početak, te da nijedan pojedinac, o kome god da je riječ, ne smije osjetiti da je iznad zakona i pravila. Najavili su da će ova akcija biti nastavljena i u narednom periodu i da će se na udaru inspekcije naći svi oni koji su bespravno podigli objekte, osim onih koji su pravovremeno ušli u proces legalizacije.

Ovim je poslata jasna poruka svima koji misle da će gradske vlasti blagonaklono gledati na bespravno podignute objekte.

Rok za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata istekao je krajem prošle godine, kada je u Banjaluci predato 8.200 zahtjeva, ali izgleda da su pojednici slučajno, namjerno ili u nezanju propustili taj voz.

Nelegalna gradnja veliki je problem u svakom gradu, a pogotovo u Banjaluci, gdje je ovakva gradnja intenzivnija nakon ratnih dešavanja devedesetih godina prošlog vijeka, gdje "sada imamo situaciju da se pojavljuju čitave enklave bespravne izgradnje".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije