Nezavisni stav

Bez poticaja nema ni ulaganja

Odluka Vlade Federacije BiH da u okviru akcionog plana koji prati realizaciju usvojene i potpisane Reformske agende u potpunosti mijenja Zakon o porezu na dobit, pa time i onaj dio zakona koji se odnosi na oslobađanje od poreza na izvoz za one firme koje izvoze više od 30 posto svojih proizvoda, izazvala je žestoke reakcije i polemike među poslodavcima u Federaciji BiH.

Ono što je zanimljivo je činjenica da ova ideja o izmjeni Zakona o porezu na dobit nije od juče, već da ju je dvije godine pokušavala "progurati" i Vlada Nermina Nikšića.

Vršili su dvije godine pritisak na parlamentarce, ali nisu imali podršku zbog toga što je i prošli saziv Predstavničkog doma FBiH bio "klimav" i nije imao većinu da bi Vlada FBiH mogla "progurati" tako važne zakone.

Očigledno je da Vladi FBiH treba novca, da u budžetu mnogo toga nedostaje, pa pokušava novim zakonom o porezu na dobit da namakne nedostajuća sredstva.

Međutim, vlasnici kompanija koje već godinama odlično posluju i na dobitku su, tako da ulažu u nove projekte, u zapošljavanje, Vladi FBiH i premijeru Novaliću poručuju da nema stabilne i dobre države bez uspješnih kompanija koje imaju poticaje na izvoz.

Iako je premijer FBiH Fadil Novalić najavio i sastanak s proširenim sastavom Udruženja poslodavaca FBiH u Tuzli početkom narednog mjeseca, to mu neće pomoći da "progura" ovaj zakon, jer neće dobiti podršku u Parlamentu FBiH.

S obzirom na to da već mjesecima nema većine u FBiH i da Predstavnički dom FBiH zbog nedostatka 50 "ruku" u ovom parlamentu nije zasjedao već skoro dva mjeseca, nema velike šanse da ovakav jedan zakon prođe.

Premijer Novalić za ovo nema podršku ni stranačkih kolega u federalnom parlamentu, a poslodavci, uznemireni ovom informacijom, već traže objašnjenja.

Poručuju federalnom premijeru da, ako nema ulaganja, onda nema ni izvoza, a kako će biti izvoza ako nema stimulacija? Postojeći zakoni bili su motivirajući za ulaganje, ako toga više ne bude pitanje je koliko će biti proizvodnje i novih radnih mjesta u budućnosti.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije