Nezavisni stav

Bezbjednost u BiH

Informacija o stanju bezbjednosti u BiH u 2013. godini, koju je uradilo Ministarstvo bezbjednosti BiH, skup je statistički suvoparnih podataka koji ne govore ništa.

Informacija je konstatovala samo ono što gotovo svi znaju, osjećaju i sa čim se svakodnevno susreću, a to je da korupcija cvjeta, opšte siromaštvo raste, organizovani kriminal jača i prljavi novac pere kroz nekretnine i legalne poslove.

"Ja ne govorim napamet. Da vi čujete i vidite šta se dešava, da imate saznanja koja mi imamo, koja je umiješanost struktura vlasti i kriminalnih organizacija, vjerujte da biste bili zabrinutiji od mene".

Ovo je prije nekoliko godina rekao Almir Džuvo, direktor Obavještajno-bezbjednosne  agencije BiH, i sigurno je sadržajnije i više govori od onoga što je Ministarstvo bezbjednosti napisalo na preko 50 strana.

Nažalost, nakon ove Džuvine rečenice čini mi se da u parlamentu BiH niko nije ni prstom mrdnuo i ništa se nije desilo jer izgleda da u ovoj zemlji praktično nikoga nije briga što ministri, parlamentarci, sudije, tužioci, inspektori i policajci rade za kriminalce i njihove kriminalne organizacije.

U dijelu Informacije koji se bavi terorizmom takođe ništa nije rečeno, samo je nekoliko puta ponovljeno da u 2013. godini nije bilo terorističkih napada i da se na teritoriji BiH ne spremaju neke međunarodne terorističke aktivnosti. Utješno, nema šta.

Treba biti iskren pa reći da Ministarstvo bezbjednosti BiH i nema sve informacije koje bi mogle dati pravu sliku i da su praktično kao i dobar dio institucija svedeni na statističku agenciju i bezvrijednu organizaciju.

I to nekome sigurno odgovara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije