Nezavisni stav

Bh. domovi bez struje u 21. vijeku

Bosna i Hercegovina. Jesen 2016. godine. 21. vijek. 21 godina nakon ratnih dešavanja na ovim prostorima.

Stotine i stotine povratničkih porodica u BiH i dalje nemaju struju, već žive u mraku uz fenjere, petrolejke i svijeće, kao što su njihovi preci živjeli prije sto godina.

Zašto smo dozvolili da nam hiljade ljudi u BiH nemaju osnovne uslove za život, da ne mogu upaliti sijalicu, gledati televiziju, imati električni šporet, frižider, koristiti neki alat u domaćinstvu, baš u vremenu kada se cijeli svijet pretvorio u elektroniku, kada se sve pokreće na dugme…

Nadležni kažu da nema dovoljno sredstava za elektrifikaciju povratničkih naselja. Pa kako onda već dvije decenije ima para za hiljade i hiljade vaših skupocjenih automobila sa zatamnjenim staklima, za silno potrošeno gorivo, kako ima za velike plate i druge privilegije koje dobijate, kako ima za avionske karte za brojne destinacije na koje "službeno" putujete, a vraćate se neobavljena posla, kako ima za dugačke račune za hranu i piće koje donosite na pravdanje, kako ima za silne državne institucije i bespotrebne agencije koje ste otvarali kao kesice bombona samo da biste zapošljavali vaše kadrove, kako ima za… Sramota!

Pa upravo su vlasti u ovoj zemlji, zajedno sa međunarodnim faktorima, uvjeravale jadni i ispaćeni narod, koji je tek izašao iz rata i napustio svoja ognjišta, da se vraćaju i da će im biti stvoreni uslovi za život. Međutim, prošle su stotine i stotine miliona donacija u raznim valutama, ali je eto nakon dvije decenije to ostalo nezavršeno. Kako možete uopšte dozvoliti da u državi u kojoj vladate imate djecu koja uče pored svijeće, ne mogu pogledati ni crtani film, dok djeca u svijetu imaju najmodernije tablete i kompjutere. Kako možete dozvoliti da imate starce ili invalide koji sa baterijom i štapom hodaju po mraku, obavljaju kućne poslove ili idu do toaleta.

Pa gospodo političari, ako ste nas zvali da se vraćamo na spaljena ognjišta, onda ste trebali održati datu riječ. Najlakše je reći nema para za dovođenje struje u sva povratnička naselja. Odrecite se nečega, da li novog narodnog auta ili dijela plate, "službenog" i neuspješnog putovanja u egzotične destinacije i tako ćete dovesti struju u bar jednu kuću. Ili ipak, to nije vaša misija, nego još imate obraza da pozivate na rat. Dabogda vam u kući bio!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije