Nezavisni stav

BiH i ekonomske "reforme"

Jako sam kritičan prema BiH zato što za sve ove godine nismo uradili nijednu jedinu suštinsku reformu. Ni na nivou države, ni entiteta, nijedne institucije, nijedne oblasti. Nismo se bavili pitanjem kakvo obrazovanje želimo, niti kakva nam ekonomija treba... Iza nas je jedno veliko "ništa".

A onda, s druge strane, shvatim da sam suviše kritičan, i to nepravedno. Jer, koju su to suštinsku reformu napravile vodeće svjetske ekonomije? Ekonomski "program" svijeta je da se štampa fiktivni novac i na fiktivan način dižu dionice stvarajući fiktivan osjećaj blagostanja. Cijeli svijet živi na dug koji se toliko gomila da je svima jasno da se nikad neće moći otplatiti. Otkad je sedamdesetih počeo taj eksperiment fiat novca kada su moderne valute izgubile relaciju sa zlatom, jedina stvarna žrtva je industrijska proizvodnja i s njom povezana srednja klasa koja se polako pretvara u socijalni slučaj. Ovaj novi "sistem" radi samo za bogate špekulante, poltron-političare i estradne "medije" koji svijet farbaju varljivom ljubičastom bojom. Taj sistem nije nikakva teorija zavjere. Nema tu nikakvih "sivih eminencija svjetske vlade", niti skrivenih centara moći čiji je cilj da zavladaju svijetom. Jednostavno se radi o tome da su tržišta zatrpana prljavim tehnologijama 19. vijeka koje se sve teže prodaju, a populisti na čelu svjetskih vlada bave se instant ekonomijom umjesto da osmisle reformske programe i obrazovne strategije da izrode nove Njutne, Ajnštajne i Tesle koji će dovesti do nove industrijske revolucije i na njoj zasnovane realne ekonomije.

Gotovo je smiješno pričati da BiH treba da štedi, reformiše obrazovanje, izbaci stare tehnologije i poštenije raspodijeli društveno bogatstvo kada svijet radi sve suprotno od toga. Kada posmatrate stvari u ovom kontekstu, baš je svejedno hoće li se BiH reformisati. Čak i kad bismo se trgli i sve uradili kako treba, šta ćemo mi u našem gumenom čamčiću kada svjetski brod naduvane ekonomije potone? Možda zamahnuti veslom?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije