Nezavisni stav

BiH i "investitori"

Sumorna je ekonomska slika koju gledamo u BiH ove, ali i prethodnih godina, i pokazuje nam da bi svi ti negativni trendovi kojima smo pritisnuti mogli da nam nanesu ozbiljne probleme. Najjednostavnije je da kažem - crno nam se piše, ukoliko ova država nešto ozbiljno ne pokrene na tom planu i ne stvori ambijent koji bi zadržao strance ovdje.

Naime, direktna strana ulaganja u BiH su u ovoj godini najniža od prestanka ratnih dešavanja na prostoru BiH i ove godine su upola manja nego u prvoj polovini prethodne godine, što je samo po sebi katastrofalno.

Ako se tome doda šteta koju su ekonomiji BiH nanijele katastrofalne poplave, ništa drugo nam ne preostaje nego da razmišljamo samo o crnom scenariju.

Ipak, ova problematika ima i drugu stranu, pa su tako o svemu tome još ranije počeli da razmišljaju strani investitori, koji su došli ovdje s namjerom da ulažu svoj novac, zapošljavaju jeftinu radnu snagu i iznose svoj kapital, a koji su posebno ove godine počeli napuštati BiH.

Zatvaraju tako oni svoje proizvodne pogone u BiH, radnike ostavljaju na ulici, ali ono što je najporaznije je da ostavljaju i dugove prema državi i drugim poslovnim partnerima.

To je ono što mormo spriječiti što je prije moguće i zato sva dešavanja u vezi s "Tušem" i sličnim "investitorima" moraju biti signal za nadležne državne i entitetske institucije koje moraju pronaći mehanizme za zaštitu radnika i povjerilaca od takvih ulagača. Mora im se već jednom dokazati da, iako jesmo mala i siromašna zemlja, željna posla, investicija i bilo kakvog napretka, ipak nismo otirač o koji će svako ko naleti obrisati cipele.

Jer, možete li samo zamisliti kako bi se proveo privrednik iz BiH koji bi u nekoj od zemalja Evropske unije postupio kao slovenački "Tuš" u BiH, koji je preregistrovao firmu, otpustio sve radnike, ostao dužan dobavljačima milionske iznose i bukvalno nestao... Mislim da se više nikada ne bi bavio tim poslom, jer bi odgovarao svom svojom imovinom i kapitalom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije