Nezavisni stav

BiH kao pastorče

Bosna i Hercegovina definitivno je iz faze Dejtona zakoračila u fazu Brisela. U to nema nikakve dvojbe. Bez obzira što je mirovni sporazum za BiH, koji je potkraj 1995. zaustavio ratnu kataklizmu, i dalje temeljni okvir za sva unutarnja ustavna i politička pitanja, naša država se, nakon nekoliko godina potpune blokade i svojevrsnog atrofiranja institucija, puževim koracima počela micati prema EU.

U skladu s tim i takvim kretanjima, institucija visokog predstavnika, prema općem mišljenju, danas gotovo da i nema neku svrhu. I kako sam V.P. personificira Dejton i postratno stanje u BiH koje je davno za nama, tako institucija specijalnog predstavnika EU u BiH utjelovljuje novu, briselsku fazu, koja u konačnici znači pristupanje EU.

Prvog marta, za nekih mjesec i kusur, u BiH nam umjesto Petera Sorensena stiže Lars Gunar Vigemark, švedski diplomata sa tridesetogodišnjim iskustvom, koji će preuzeti Delegaciju EU u Sarajevu i kao specijalni predstavnik EU biti prva i najvažnija briselska adresa u BiH.

Datum Vigemarkovog dolaska je pažljivo tempiran. Najprije jer međunarodna zajednica očekuje da će do tada biti konstituirana izvršna i zakonodavna vlast na svim nivoima, u cijeloj državi. A onda i zbog nastojanja da se bh. liderima i institucijama da nešto prostora da usaglase i ozvaniče konačni tekst zajedničke izjave o reformama i pristupanju EU.

Slučajno ili namjerno, ali sve ovo liči na dio zajedničkog paketa i pojačane žurbe Brisela da novim pristupom i novom inicijativom Bosni i Hercegovini širom otvori predvorje EU.

Da se ne lažemo, ne vole oni nas nešto posebno da bi nam udovoljavali i spuštali kriterije. Međutim, uvjereni smo, možemo se kladiti u život, posrijedi je sve veći strah međunarodne zajednice od posljedica mogućeg raspada BiH, što bi u svjetlu novog svjetskog poretka i borbe sa globalnim terorizmom moglo da ima nesagledive posljedice po cijelu Evropu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije