Nezavisni stav

BiH u predvorju EU

Prije tačno 16 godina, negdje u ovom periodu, na proljeće, koje na ljude uvijek djeluje stimulirajuće, Bosna i Hercegovina započela je svoj evropski put kroz proces stabilizacije i pridruživanja s EU.

Punih 16 godina, dakle, trebalo je da BiH dođe na kraj tog puta, ali tek samo u fazi koja Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) našoj državi daje status potencijalnog kandidata. Drugim riječima, ovo je tek prva, istina velika stepenica na putu ka punopravnom članstvu u EU, ali za koju nam je trebala čitava decenija i po.

Metaforički rečeno, BiH se sprintom u samom finišu evropske utrke zakačila za posljednji vagon regionalnog voza koji juri ka Briselu. Lokomotivom upravlja Slovenija, u prvom vagonu je Hrvatska, a drugi i treći rezervirani su za Srbiju i Crnu Goru, dok je Makedonija čvrsto prigrabila četvrti.

Za svega nekoliko godina naša država ispala je iz drugog vagona u kojem je lješkarila u vrijeme početne postkonfliktne demokratizacije sistema i kompletnog društva (reforme carine, vojske, policije, obavještajne službe...), i ostala zaglibljena u blatu pored pruge.

I zaista, kao da je od tada prošla čitava vječnost. Početni tranzicijski zamah zamijenile su političke krize i afere, namjenski osmišljene s ciljem da stanje kontinuirane tenzije u BiH postane nešto što se podrazumijeva. Jer mnogi, za ovu priču sada potpuno nebitni, na tome su profitirali.

Stoga je odluka EU o stupanju na snagu cjelovitog SPP-a sa BiH mnogo više od sušte simbolike. Samo jedan odgovoran potez političkih elita i institucija vlasti (kakav je usvajanje zajedničke Izjave o evropskoj opredijelnosti), a nakon godina ispraznih obećanja, laži i prevara, za Brisel je bio dovoljan.

Sada smo tu gdje jesmo, u samom predvorju EU. Slijed poteza je aplikacija za kandidatski status, dobijanje statusa i početak pregovora o priključenju. U svemu se samo nadamo da ćemo mi koji smo zagazili u četrdesete doživjeti trenutak dobijanja evropskog pasoša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije