Nezavisni stav

BiH u svemiru

Ministri u Savjetu ministara BiH razmatrali su eventualni pristup Bosne i Hercegovine ugovoru starom više od 52 godine i to, ni manje ni više, nego onome koji govori o djelovanju zemalja u istraživanju i korištenju svemira, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela.

Ovaj ugovor pod okriljem Ujedinjenih nacija dogovoren je 1966, a na snagu je stupio 1967. godine i nikome nije jasno otkud on na sjednici Savjeta ministara BiH s obzirom na to da BiH ama baš nikakve veze nema sa svemirom, Mjesecom i nebeskim tijelima, osim što ponekad narod uglavnom pijan urliče: "Mujo kuje konja po mjesecu".

Koliko BiH ima veze sa svemirom, najbolje govori onaj vic kada Evropska svemirska agencija (ESA) u svemir pošalje čovjeka iz BiH i tri psa. Nakon nekoliko dana iz ESA pozovu  jednog psa i kažu da provjeri pritisak, što ovaj i uradi i odgovori im "av av", zatim pozovu drugog psa i kažu mu da provjeri smjer, i ovaj isto uradi i odgovori "av av", a onda pozovu i trećeg psa i kažu mu da provjeri navigaciju, što pas uradi i odgovori kao i prethodna dva "av av". Poslije toga pozovu čovjeka iz BiH i kažu mu: "Nahrani pse i ne diraj ništa."

Ni u Savjetu ministara BiH nikome nije jasno otkud taj dokument na dnevnom redu. Formalni predlagač je Ministarstvo transporta i komunikacija u kojem se nezvanično može čuti da je Jugoslavija bila dio tog sporazuma, pa nakon što se raspala, BiH sada kao članica UN-a mora da mu pristupi, a može se čuti i ono da "besposlen pop i jariće krsti".

Nakon što odluče da pristupe Ugovoru o načelima kojima se uređuje djelovanje zemalja u istraživanju i korištenju svemira, uključujući i Mjesec i druga nebeska tjela, na sastanku isturenog odjeljenja svemirske radne organizacije koja se zove Savjet ministara BiH naći će se samo jedna tačka, i to, što bi rekli "Nadrealisti",  "hronična nestašica bureka".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije