Nezavisni stav

Bihać ne želi da bude azilantski geto

Višemjesečna migrantska kriza na području Unsko-sanskog kantona dostiže ovih dana kulminaciju, a očaj, beznađe i nesigurnost uvukli su se među građane Bihaća, koji su zbog toga organizovali mirne proteste.

Bišćani kažu kako nemaju ništa protiv migranata i da protestuju protiv indolentne i neefikasne državne politike, koja ne čini ništa kako bi se pronašla rješenja za ovaj gorući problem. Posebno ukazuju na narušenu sigurnost u gradu, jer je dolaskom jeseni i hladnijih dana značajno povećan broj krivičnih djela čiji su počinioci ilegalni strani državljani.

Gotovo da nema dana da se ne dogode provala, krađa, tuča ili sličan događaj čiji su akteri migranti, a izvjesno je kako u narednom periodu broj takvih slučajeva može samo rasti. Građani Bihaća strahuju za sopstvenu i sigurnost vlastite imovine, a brižni roditelji već počinju razmišljati o tome da li je bezbjedno da svoju djecu šalju u školu.

Na protestima su zatražili da se migranti izmjeste iz grada, gdje trenutno borave, na neku drugu lokaciju van urbanog područja i da se onemogući njihov dalji dolazak. Inače, broj migranata koji stižu na područje Unsko-sanskog kantona neprestano raste, a prema posljednjim podacima, samo od augusta do sada došlo ih je preko 5.000 i to najviše na područje Bihaća. Indikativno je kako među njima ima najmanje osoba iz ratom zahvaćenih zemalja, a najviše je ekonomskih migranata.

Prema informacijama iz policije, dvije trećina njih kod sebe nema lična dokumenta na osnovu kojih bi se mogli identifikovati. Migranti stižu privatnim automobilima, redovnim autobuskim linijama, kao i talgo vozom iz Sarajeva, koji je prije samo nekoliko mjeseci najavljen kao jedan od najznačajnijih projekata komunikacijskog povezivanja Krajine s ostatkom države.

Bišćani se pitaju šta je razlog značajnog povećanja priliva migranata i otvoreno sumnjaju kako se radi o nečijem planu da se njihov grad pretvori u azilantski geto. Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić ističe kako se azilantski problem rješava na Drini, gdje su državne granice, i dodaje da teret migrantske krize treba svi ravnomjerno da ponesu. Međutim, od nadležnih državnih institucija, čiji je zadatak da brinu o ovom problemu, stiže samo deklarativna podrška, ali ništa konkretno.

Za to vrijeme prelijepi grad na Uni već s prvim sumrakom se prazni i građani spuštaju roletne na kućama, dok pustim ulicama Bihaća besciljno tumaraju grupe migranata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije