Nezavisni stav

"Bijeli hljeb"

Priči o "bijelom hljebu" nikad kraja.

Sve vlasti u posljednjih petnaestak godina obično u predizborno vrijeme otvarale su priču o njegovom ukidanju, i inače o smanjenju svojih privilegija, ali na kraju, tužno, kao socijalno odgovorni predstavnici naroda i nadasve kao legalisti zaključe da je Ustav BiH prepreka za sprovođenje njihove volje.

Sjetite se samo inicijativa pred izbore koje su bile pokrenute za smanjenje plata parlamentaraca, i na kraju ništa.

Sve partije i pozicija i opozicija i SNSD, SDS, SDP, SDA utrkivale su se ko će predložiti rigorozniji zakon i veće smanjenje mjesečnih primanja koja su oko 6.000 KM, ali opet kao prepreka pokazao se Ustav BiH.

Kako Ustav nije prepreka za rad nekih neustavnih institucija, a za smanjenje plata jeste?

Ako već poštuju i pozivaju se na Ustav, zbog čega se ne pridržavaju i ostalih odredbi koje se masovno krše?

Bez obzira kako se završi priča s ukidanjem "bijelog hljeba", građani neće dobiti ništa jer tih par stotina hiljada KM godišnje je sitnica koliko se para baci na gluposti.

Recimo, svaki poslanik ima pravo na naknadu kad posjećuje svoju izbornu bazu ili kad ide u posjetu porodici, a na osnovnu platu dobije paušal, i ako živi van Sarajeva naknadu za odvojen život.

E, tu treba tražiti mjesta za moguće milionske uštede, barem dok u parlament ne uđu neki "bolji ljudi" koji će svoju platu zakonom vezati za prosječnu u zemlji.

I, da, zašto niko od poslanika koji se "grčevito bore" za ukidanje "bijelog hljeba" nije pokrenuo pitanje ustavnosti i zakonitosti isplate mjesečnog paušala profesionalnim poslanicima?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije