Nezavisni stav

"Bijeli hljeb" u državi gladnih

Bosna i Hercegovina je raj za političare, a velika tegoba za sve ostale kategorije stanovništva kada je egzistencija u pitanju.

Pored ogromnih i ničim zasluženih plata, naši "stručnjaci" političari sebi su obezbjedili da i nakon što im istekne mandat određeno vrijeme dobijaju nekoliko hiljada KM mjesečno, onako usput, čisto da im se nađe za džeparac dok se ne snađu, ne vrate na ranije radno mjesto ili ne izbore za novu funkciju.

Njihovom licemjerstvu nema kraja, pa tako posljednjih dana bombarduju narod kako "bijeli hljeb" treba ukinuti, štedjeti, kako je to prije njih neko uveo kao pravilo itd. Čast izuzecima, ima i onih koji bi to zaista ukinuli, ali su manjina i ne pitaju se ništa tako da će sve ostati na pokušajima i populizmu.

Živi bili pa vidjeli, od ukidanja "bijelog hljeba" neće biti ništa. Svoju nespremnost na takav potez ovi s nivoa BiH pokušaće prikriti vjerovatno kroz formiranje nekakve komisije ili kroz zahtjev prema izvršnoj vlasti da se to uredi sistemski i temeljno, kako ne bi došlo do zloupotreba i kako neki neodgovorni pojedinac ne bi zloupotrijebio "rupe i manjkavosti" u zakonu.

U RS i FBiH će čekati rasplet situacije na nivou BiH i to će tako i ostati, a "bijeli hljeb" u državi gladnih i dalje će biti samo jedna od privilegija političara koji sistem kreiraju po sebi i svojim, uglavnom, ličnim interesima i potrebama.

Nadam se da griješim, ali vrijeme će pokazati. Sjetite se samo mjeseci pred izbore prošle godine, kada su se "satirali" da sebi smanje plate, čak pet inicijativa u jednom trenutku došlo je na dnevni red. Međutim, nije bilo ništa.

Neki su tada čak govorili i o ostavkama i neophodnosti da sebi smanje plate, a danas muk.

Tako će biti i s "bijelim hljebom", jer narod kratko pamti, a opozicija ne podsjeća na ono što se i nje dotiče. Vrana vrani oči ne vadi!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije