Nezavisni stav

Bježanje iz BiH glavom bez obzira

Dok se političke elite u BiH prepucavaju oko toga šta je po Dejtonu, a šta nije, kako zaštititi ova ili ona prava, treba li podnositi revizije presuda, raspisivati referendume ili praviti nove entitete, u BiH je na djelu pravi egzodus epskih razmjera.

Podaci Njemačkog zavoda za statistiku pokazuju da se u zadnje četiri godine iseljavanje iz BiH i drugih zemalja zapadnog Balkana u Njemačku ubrzalo kao nikada do sada, a podaci Ministarstva za ljudska prava BiH upozoravaju da se u zadnje dvije godine iz BiH iselilo 90.000 ljudi.

Za dvije godine izgubili smo stanovništva koliko za tri godine rata, pa koga li onda nacionalne elite štite?

Za dvije, dakle, godine izgubili smo stanovništva koliko za tri godine rata, pa se čovjek s pravom zapita koga li onda nacionalne elite zapravo štite ako na kraju ovdje niko ne ostane? 

Da nije tragično bilo bi ironično koliko se Srbi, Hrvati, Bošnjaci i ostali i rukama i nogama trude da što prije napuste svoj entitet i sreću potraže negdje drugdje, poželjno što dalje odavde.

Sreća se u BiH sve više mjeri po tome koliko imaš rodbine van zemlje, da li imaš hrvatski pasoš ili američku vizu

Sreća se u BiH sve više mjeri po tome koliko imaš rodbine van zemlje, da li imaš hrvatski pasoš ili važeću američku vizu i da što prije naguliš odavde. Ranije su ljudi napuštali zemlju da bi se kasnije, kada zarade dovoljno novca, ovamo vratili, sagradili kuću ili pokrenuli neki vlastiti biznis, dok je sada napuštaju spremni raditi bilo šta samo da se ovamo više ne moraju vraćati.

BiH odumire, njen najveći javni resurs - ljudski potencijal svoja znanja i vještine usmjerava za dobrobit Njemačke, Švedske, Amerike ili Australije. 

Možda će tek onda na Balkanu zavladati trajni mir - kad tu više nikog ne bude bilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije