Nezavisni stav

Blago zmijanjskog veza

"Simbolika ornamenta koji se kod srpskog naroda naziva kolo jeste slika svijeta kao vječnog kretanja, čiji su postojanost i život uslovljeni usaglašenim kosmičkim ritmom suprotnosti."

To je samo dio tumačenja suštine zmijanjskog veza iz Muzeja Republike Srpske, čijim je stručnim i institucionalnim zalaganjem ova ornamentika i narodna umjetnost dospjela na listu UNESCO-a.

U nematerijalno kulturno nasljeđe od značaja za čovječanstvo, kako je to objašnjeno, upisale su nas ruke vrijedne i rijetko kreativne zmijanjske žene. Njenu tehniku i kompoziciju veza do danas niko nije uspio pojednostaviti.  U bijelo tkanje rijetko modrom bojom, prema istorijskim podacima,  Zmijanjke su vezle osjećanja...

Za zvaničnu upotrebu UNESCO-ovog znaka na predmetima sa zmijanjskim vezom u promotivne, komercijalne ili humanitarne svrhe sasvim sigurno trebaće odobrenje UNESCO-a. Iako ovakve konvencije ne poznaju komercijalizaciju, tradiciju Zmijanja moguće je realizovati i uslovno rečeno iskoristiti.

Svoj doprinos  u popularizaciji i očuvanju ovog blaga, prema tome,  trebalo bi svakako da daju i druge institucije Republike Srpske, kao i na nivou čitave BiH. 

I to će, sudeći prema obimnom, ali vrlo preciznom sadržaju obavezujuće konvencije i morati ukoliko ne žele da ovaj status, takođe u redovnoj proceduri - ipak bude oduzet.

Od sertifikata UNESCO-a do zmijanjskog veza kao zvaničnog suvenira jasno je da slijedi ozbiljan proces rada, a posljednje što se treba dogoditi je da ga ne bude.

Lista materijalnih i nematerijalnih dobara UNESCO-a iz BiH je poduža. Kulturna vrijednost ovih prostora, prema tome, dala je doprinos očito na globalnom ili svjetskom planu. 

Svjetski značaj našeg dobra, simbolika veza ili mosta, njihova materijalna ili nematerijalna vrijednost, često su neopaženi tamo gdje bi ove činjenice trebalo da budu i neka vrsta putokaza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije