Nezavisni stav

Bogate se na tuđoj muci

Farmaceuti nemaju milosti prema pacijentima iz BiH, koji se, uz bolest, bore i sa bezobrazno skupim lijekovima čije cijene su ovdje u nekim slučajevima i po nekoliko puta "paprenije" nego u državama u regionu.

Bolesnici i te kako ispaštaju zbog prolongiranja primjene Pravilnika o cijenama lijekova, čijom će implementacijom doći do značajnog "rezanja" novčanih vrijednosti brojnih medikamenata.

Provjerene informacije ukazuju na velike pritiske farmaceutskih lobija, te čak i nekih državnih institucija, da taj pravilnik ostane samo mrtvo slovo na papiru jer to tako odgovara onima koji se bogate na tuđoj muci.

Da doslovno nema većeg bogatstva od zdravlja znaju bolesnici koji su kad-tad zavirili u ovdašnje apoteke, a potom posjetili apotekarske ustanove u, na primjer, Sloveniji, gdje su plate neuporedivo veće nego u BiH.

Štaviše, zvali su nas građani koji su se na sopstvenoj koži uvjerili da ih ovdje ojade svaki put kad uđu u apoteku, a potom su odlazili u neku od zemalja u regionu gdje su prošli neuporedivo bolje.

Drsko ponašanje prema oboljelima traje već godinama. Farmaceutski lobi, svjestan slatkog finansijskog kolača koji stiče na našem tržištu, ne popusta.

U ovoj zemlji apsurda nadležni se već dugo ne pokreću sa početne tačke. Moraju se osloboditi pritisaka onih kojima je profit bitniji od tuđih života.

Svi koji su u lancu odgovornih za ovakvo stanje trebalo bi već danas da sjednu za sto i da ne ustaju dok problem ne riješe.

Plaćaju ih građani ove države i ako ne mogu da riješe problem, nisu dosljedni funkcija koje su im povjerene. Dosta je bilo bahatog ponašanja prema pacijentima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije