Nezavisni stav

Bolje dobar komšija, nego dobra ograda

Da stvarni životni problemi ne poznaju političke, međuentitetske i druge granice potvrđuje i primjer saradnje Oštre Luke i Sanskog Mosta, dvije susjedne lokalne zajednice koje razdvaja međuentitetska crta. U opštini Oštra Luka, jednoj od najnerazvijenijih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj, već godinama muku muče s problemom vodosnabdijevanja.

Zbog nedovoljne izdašnosti lokalnih vrela, stanovnici oko 450 domaćinstava u ovoj opštini često nemaju pitku vodu u slavinama, a ovaj problem je posebno izražen tokom ljetnog perioda. Zbog toga su odlučili da pomoć potraže u najbližem komšiluku, u susjednoj općini Sanski Most, koja posjeduje razvijenu distributivnu mrežu i jedno od najmodernijih postrojenja za prečišćavanje i tretman pitke vode. 

Načelnik Oštre Luke Dragan Stanar uputio je ovakav zahtjev institucijama vlasti u Sanskom Mostu i tamo su dali pozitivno mišljenje, te potvrdili kako mogu obezbijediti dovoljne količine pitke vode za korisnike u Oštroj Luci. Definisano je kako će se priključenje izvršiti u Novom Naselju, gdje je linija razgraničenja između dvije opštine i dva entiteta i tamo će biti postavljen i vodomjer, koji će očitavati potrošnju, a fakturisanje će se vršiti prema isporučenoj količini vode.

Ovaj primjer uspješne saradnje dvije općine iz dva entiteta još jednom svjedoči u kojoj mjeri smo upućeni jedni na druge. Jednostavno rješenje velikog broja životnih problema može se potražiti i pronaći u komšiluku. Nažalost, ovakva saradnja često nailazi na nepremostive prepreke koje su često namjerno generisane od domaćih političkih elita.

Predstava o tome da ne možemo živjeti jedni s drugima mora se stalno podgrijavati stereotipima kako svako treba imati svoju zemlju, vazduh i vodu. Ipak, čini se kako životni problemi i potrebe vremenom nadilaze političke razlike pa počinjemo shvatati kako zajedničkim snagama i sinergijom možemo izgraditi mnogo bolje društvo za sve. Jer, bolje je imati dobrog komšiju, nego dobru ogradu, zar ne!?

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije