Nezavisni stav

Bruceloza dolazi

Stočni fond u BiH mogao bi da pretrpi veliku štetu zbog činjenice da nije izvršena masovna vakcinacija sitne stoke protiv bruceloze.

To se dogodilo prvi put poslije 2009. godine, a zvanično obrazloženje nadležnih je da nisu obezbijeđena sredstva za nabavku vakcina. 

Kao i obično, nadležne institucije u BiH krivicu za ovako veliki propust prebacuju s jednih na druge. Sve  okonča tako što problem ostane, a niko nije kriv. Navodno, vakcina nema jer je švedska organizacija SIDA prekinula finansirati projekte putem kojih je ranije vršena njihova nabavka.

I ovaj put pokazala se inertnost i tromost domaćih institucija koje na vrijeme nisu pronašle alternativna sredstva kako bi neophodna vakcinacija životinja ipak bila provedena. Istina, iz Kancelarije za veterinarstvo BiH, koja je nadležna za ovu problematiku, stižu uvjeravanja kako će vakcina uskoro biti obezbijeđena. Međutim, stručnjaci upozoraju da je u narednom periodu vakcinaciju nemoguće provoditi zbog toga što su životinje u ovom periodu gravidne i završena je sezona parenja za stariju populaciju, dok za mlađu populaciju životinja sezona parenja počinje ovih dana.

Bruceloza je jedna od najopasnijih životinjskih bolesti i za nju ne postoji efikasan lijek. Stoka koja oboli jednostavno se eutanizira, a s obzirom na to da se bolest vrlo brzo širi, stočni fond najčešće biva desetkovan.

U BiH je vrlo slaba kontrola prometa stoke, a u proteklim godinama se pokazalo da je rasprostranjeno nomađenje jedan od najčešćih oblika kako se bruceloza prenosi. Ona je izuzetno opasna i po ljudsko zdravlje. Može da izazove teška oštećenja organizma, a nerijetko i smrt. Najefikasniji način borbe je redovna dijagnostika i prevencija pravovremenim vakcinisanjem stočnog fonda. S obzirom na to da je ono izostalo, brucelozi su vrata širom otvorena. Njene eventualne posljedice osjetiće neposredni proizvođači, za propuste niko neće odgovarati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije