Nezavisni stav

Cirkus u parlamentu

Siguran sam da će mi nakon ove moje pisanije neki prišiti etiketu režimskog novinara, ali uprkos tome napisaću sljedeća zapažanja.

Opozicija u Republici Srpskoj opet je blokirala rad Narodne skupštine RS, najvećeg zakonodavnog tijela u tom entitetu. Prvo su na prethodnoj sjednici fizički blokirali rad Skupštine, da bi na zadnjoj u utorak ponovili isti scenario, samo su ga pojačali koncertom pištaljki i zvižduka.

Žalosno je da opozicija, bilo gdje u svijetu pa tako i u Republici Srpskoj, zviždi instituciji koja kroji sudbinu države, entiteta, građana, pa i samih poslanika.

U tom zakonodavnom domu svi, bez obzira na to kojoj političkoj partiji pripadaju, treba da se dostojanstveno ponašaju i predstavljaju narod koji ih je izabrao. Treba da zakopaju ratne sjekire i prevaziđu nesuglasice i lične anomozitete, da sve stave po strani i da im na prvom mjestu budu razvoj i napredak RS.

Međutim, svojim potezima opozicija šalje sliku nemoći. Idu grlom u jagode i na kraju ispadnu gubitnici, jer i pored njihovog nastojanja Narodna skupština održava sjednice i donosi odluke, zakone... Bez rasprave.

Pokazuju da nisu u stanju ništa promijeniti, te da, koliko se god trudili i potezali pištaljke, neće uspjeti da promijene vladajući establišment.   

Ipak, ukoliko i promijene vladajuće, u šta čisto sumnjam, ovo im se može vratiti kao bumerang i razbiti o glavu jer vrlo lako može i njih dočekati koncert zvižduka i pištaljki. Šta će onda?

Sve ovo opozicija je uradili da, kako kaže, skrene pažnju na teško stanje u RS i šta sve radi vladajuća oligarhija. Međutim, dobili su kontraefekat jer nisu ništa postigli osim blamaže, pošto na svaki njihov potez vladajući nađu vrlo brzo adekvatan odgovor. Scenario su ili sami napisali ili su ga dobili, ali režija odnosno režiser im je bio loš, te bi im bilo bolje da smisle nešto novo ako već zvižde o promjenama, a ne da se ponavljaju od zasjedanja do zasjedanja jer vladajući su korak ispred njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije