Nezavisni stav

Članstvo u NATO-u

Nosioci političkih odluka u BiH imaju pravo, a i obavezu, da izraze svoje mišljenje da li žele da BiH bude članica NATO-a ili ne.

Ali ni u kojem slučaju ne smijemo opet ponoviti istu grešku, pa načelno govoriti da jesmo za nešto, a onda zbog unutrašnjih svađa i problema ugrozimo cijeli proces. BiH je deklarativno za ulazak u EU, a godinama tapkamo u mjestu. Svima su nam puna usta Evropske konvencije o ljudskim pravima, a godinama kršimo ista ta ljudska prava onemogućavajući dijelu naših građana njihovo pasivno biračko pravo. Svi smo protiv korupcije, a agencije za borbu protiv korupcije još nema. I tako unedogled. Dokle ćemo tako?

BiH se opredijelila za put ka člastvu u NATO, i to opredjeljenje dijele političari i sa jedne i sa druge strane entitetske granice. Da li će BiH na kraju biti članica ili neće, odlučiće narodi i građani na referendumu. Ali zadnja stvar koja nam treba je da nam se ponovi isti problem, kada nam počne prvi godišnji ciklus Akcionog plana za članstvo. Ne želim da vjerujem da ćemo opet biti u situaciji da gledamo beskrajna natezanja i svađe koje će za posljedicu imati ponovno sramoćenje zemlje i potvrđivanje etikete koja nam je nalijepljena da jedno obećamo, drugo mislimo, a treće radimo.

BiH mora pokrenuti otvorenu debatu o tome šta želi, a onda, kada se za nešto opredijeli, mora čvrsto i odlučno raditi na ostvarenju tog cilja. Ali ovaj put nije sve samo do nas. Jer ako donosioci odluka u NATO-u vrlo brzo ne pokrenu aktivnosti da srpski narod u BiH ubijede u prednosti članstva u NATO-u, cijeli proces može biti doveden u pitanje. A kada se suočimo sa narodnom voljom, sve ove političke debate ionako više neće imati nikakvog smisla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije