Nezavisni stav

Crna lista

Zbog neovlaštene proizvodnje marihuane lišena su slobode tri lica, kod kojih je pronađeno ukupno četiri grama te droge.

Ovako, parafrazirano, često glasi dio policijskog saopštenja iz BiH, države koju je američki State department zbog pranja para od trgovine drogom stavio na crnu listu.

Sudeći po istom izvještaju, BiH ipak nije među glavnim proizvođačima niti konzumentima narkotika.

Vašington je time nedvosmisleno poručio ovdašnjim policijskim agencijama da se okanu sitnih riba i počnu loviti kapitalce.

Društvo na crnoj listi prave nam zemlje kao što su Liberija, Belize, Burma, Nikaragva, Holandija, pa i Avganistan, država u kojoj cvjeta trgovina heroinom i koja je prošle godine proglašena jednom od najopasnijih zemalja na svijetu!

Amerikanci su, uz ostalo, ocijenili da su bh. institucije za sprovođenje zakona slabe i da državna struktura usporava donošenje mjera protiv pranja para i trgovine narkoticima.

Ko bi rekao, pored kantonalnih i entitetskih MUP-ova, i kad se protiv kriminala bori SIPA, OBA i još niz agencija, koje je teško i pobrojati?

Geografski položaj BiH nikako ne ide naruku ovdašnjoj policiji jer smo tranzitna zemlja, pozicionirana između centara za proizvodnju u južnoj Aziji i glavnih tržišta u zapadnoj Evropi.

Moraju se, stoga, naši policajci osloniti na svoju sposobnost. Tačnije, preostale su im dvije opcije.

Prva je da pokušaju da dokažu da nije tačna tvrdnja velikog State departmenta, ali u takvom nastojanju mogu odmah da podignu bijelu zastavu.

Druga, dosta racionalnija, jeste da se prihvate posla i da utvrde kako prljavi novac od droge završava u legalnim tokovima, te da se ti putevi presijeku, a kriminalci pohapse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije