Nezavisni stav

Crne tačke

Putevi u RS i prošle godine pokazali su koliko mogu da budu nemilosrdni, jer su na njima prerano ugašena 153 ljudska života.

Nadležni će u narednom periodu sva ona mjesta na kojima je život izgubilo više građana obilježiti kao crne tačke, kako bi onima koji tuda nailaze skrenuli pažnju i pozvali ih na oprez.

Na mjestima koja su godinama bila najopasnija moraće tražiti uzroke i ulagati novac da bi otklonuli probleme, kako bi krajnji rezultat bio manji broj poginulih i povrijeđenih.

Međutim, sve ovo će biti uzaludan proces i bacanje para ukoliko sami vozači ne otvore oči i prilikom vožnje ne budu skoncentrisani samo na jednu stvar - na put.

Kada su naši vozači u pitanju, više puta je dokazano da kada nešto ne žele da vide, ne postoji taj ko im može otvoriti oči i upozoriti ih, jer ne priznaju činjenicu da nisu besmrtni i da se nesreća može svima desiti.

Tako, između ostalog, smatraju da je pojas bespotreban i da prilikom nesreće čak može i da pogorša situaciju pa se i ne vežu. Misle da su dozvoljene količine alkohola u krvi za vožnju preniske, a da su znakovi upozorenja namijenjeni za vozače iz inostranstva, jer oni poznaju put.

Naučili smo se u toku vožnje kucati SMS poruke i primati pozive, jesti vruć burek kao i mnoge druge stvari koje evropski vozači ne znaju.

Odgovornom vozaču dovoljno je da naiđe na znak za ograničenje brzine i da ga ispoštuje kako bi izašao i iz najopasnije krivine ili prevoja bez ikakvog rizika.

Sa druge strane, onima koji neće i ne žele da vide nije dovoljno ni stotinu znakova i upozorenja pa se kad-tad ispostavi tačnom ona narodna "sve do jednom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije