Nezavisni stav

Crveni alarm zbog migranata

Iako su vlasti Unsko-sanskog kantona upalile crveni alarm za moguću migrantsku krizu, državne vlasti i institucije, koje bi po sili zakona trebalo da se bave pomenutim pitanjem, pokazuju potpunu nezainteresovanost za trenutnu situaciju.

"Do sada sam bio paranoičan, a sada sam paničan", zavapio je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, nakon što se na sastanku kojeg je sazvao kako bi se razgovaralo o migrantima nisu pojavili predstavnici nadležnih državnih ministarstava, agencija i službi. Vlastima u ovom kantonu i njegovim općinama tako je simbolično poslata poruka da se s nadolazećim talasom migranata bore kako znaju i umiju. Ne postoje precizni podaci o tome koliko stranih državljana boravi na ovim prostorima, ali se pretpostavlja kako ih je preko 500 i brine što se njihov broj neprestano povećava.

Najviše ih je iz bliskoistočnih zemalja i sa sjevera Afrike, a utočište su mahom pronašli u Bihaću i Velikoj Kladuši, općinama koje graniče s Hrvatskom. Odatle pokušavaju ilegalno preći na teritorij Evropske unije i nastaviti put ka nekoj od zapadnoevropskih zemalja. Lokalne vlasti u pomenutim sredinama upozoravaju kako migranti predstavljaju humanitarni, ali i bezbjednosni problem. U proteklih nekoliko mjeseci zabilježeno je više krivičnih djela i prekršaja čiji su počinioci upravo strani državljani.

Veliki broj njih boravi u napuštenim i devastiranim objektima, mnogi spavaju pod otvorenim nebom, a bilo je i više slučajeva da su provaljivali u stambene objekte čiji vlasnici trenutno borave u inostranstvu. Također, ne treba smetnuti s uma da na području USK postoji veliki broj minskih polja zaostalih iz perioda rata i da ih je najviše baš u pograničnim područjima s Hrvatskom, gdje se bilježe konstantni napori migranata da ilegalno pređu granicu.

Bezbjednosni sistem zemlje, kako se čini, prilično je nespreman da se uhvati u koštac s ovim problemom. Stručnjaci upozoravaju da aktuelni državni Zakon o azilu migrantima daje potpunu slobodu kada je u pitanju njihovo kretanje unutar granica zemlje. Dovoljno je da oni samo predaju zahtjev o dobijanju azila i da poslije nemaju čak niti obavezu da se evidentiraju u policijskoj stanici grada ili općine u kojoj borave. Sve to onemogućava njihovo kvalitetno praćenje i kontrolu, što može predstavljati veliki sigurnosni problem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije